Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vispirms revakcinēs cilvēkus ar vāju imūnsistēmu

Pagaidām trešā vakcīnas deva pret Covid-19 saslimšanu būs pieejama personām ar novājinātu imūno sistēmu, taču valdības un atbildīgo instanču ieskatā, nepieciešamības gadījumā papildu devas varētu būt pieejamas visiem valsts iedzīvotājiem.

Pēdējā laikā daudzu valstu dienaskārtībā ir parādījies jautājums par nepieciešamību pēc trešās vakcīnas devas pret Covid-19. Šomēnes Vācijā un Francijā papildu devas pret koronavīrusu varēs saņemt iedzīvotāji, kas pieder pie riska grupām. Pašlaik Izraēlā vecuma grupā no 50 līdz 60 gadiem papildu vakcīnas devas ir saņēmuši aptuveni 1,2 miljoni iedzīvotāju. Savukārt kaimiņvalstī Lietuvā tiek plānots plašs revakcinācijas pasākums, kas aptvers visas iedzīvotāju grupas, ieskaitot personas ar novājinātu imūnsistēmu. "Arī Latvijā līdzīgi kā citviet Eiropā un pasaulē tiks sākta trešo vakcīnu devu pret Covid-19 administrēšana. Kā pirmie primārās vakcinācijas kursā papildu vakcīnu devas pret Covid-19 saņems iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, kuriem primārā vakcinācijas kursā nav izveidojusies pietiekama aizsardzība," portālām Diena.lv pastāstīja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Sintija Gulbe un piebilda, ka šāds lēmums valdībā pieņemts nedēļas sākumā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) publiskajā telpā norādīja, ka valdības sēdē tika diskutēts par iespēju potēt trešo devu ne tikai personām ar novājinātu imūno sistēmu, bet visiem valsts iedzīvotājiem. Arī premjers Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka vairākums sabiedrības labi izprot, cik svarīgi ir vakcinēties, līdz ar to, viņaprāt, papildus vakcīnas pret Covid-19 devām būtu jābūt pieejamām visiem interesentiem, vēstī LETA. Vadoties pēc Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) ziņojuma esošie pierādījumi neliecina par nepieciešamību pēc papildu vakcīnu devām personām, kas jau ir pilnībā vakcinētas pret Covid-19. ECDC ieskatā pašlaik "primārās vakcinācijas ietvaros apsverama papildu devu ievade personām ar būtiski novājinātu imūnās sistēmas darbību".

Zāļu Valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Tanita Tamme-Zvejniece portālam Diena.lv norāda, ka ECDC nav specifiski definējis imunkompromitēto pacientu grupas. "Katra valsts, atkarībā no tās situācijas, tās var noteikt individuāli," skaidro T. Tamme- Zvejniece un piebilst, ka jāņem vērā, "ka medicīnā ir vienota izpratne par pacientiem, kuri pieder augstas pakāpes imūnsupresijas grupai". Gan S. Gulbe, gan T Tamme-Zvejniece norāda, ka vadoties pēc ECDC un Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijām šobrīd papildus vakcīnas deva pret Covid-19 nepieciešama cilvēkiem, kuriem iri ievērojami samazināta organisma imūnās sistēmas funkcionēšana, piemēram, slimības vai terapijas izraisīta imūnsupresija, pēc orgānu transplantācijas, pacientiem, kas saņem ilgstošas dialīzes procedūras, kā arī HiV pacientiem ar asinsrades sistēmas slimībām u.c.

Pētot pieejamo informāciju saistībā ar nepieciešamību pēc papildu vakcīnas devas, Diena.lv noskaidroja, ka pastāv arī atšķirības starp vakcīnu efektivitāti cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Piemēram, Karaliskās Ģimenes ārstu koledžas Pētniecības un uzraudzības centrā (Royal College of General Practitioners Research and Surveillance Centre) veiktais pilotpētījums liecina, ka personām ar novājinātu imunitāti, kas ir pilnībā vakcinētas, Pfizer-BioNTech vakcīnas efektivitāte ir 73%, savukārt AstraZenecas – 74,6%. Tāpat pilotpētījumā apkopotie dati liecina, ka Pfizer vakcīnas devas ir mazāk efektīvas gados vecākiem cilvēkiem. Pfizer-BioNTech ir dalījies ar provizoriskiem datiem, kas apliecina, ka trešā vakcīnas deva var palielināt imunitāti pret Covid-19 cilvēkiem vecumā no 65 – 85 gadiem. Tas esot viens no iemesliem, kāpēc dažās valstīs, piemēram, Izraēlā, papildus vakcīnas devas piedāvā gados vecākām personām. Neskatoties uz to, gan Pfizer-BioNTech, gan AstraZeneca vakcīnas, pat viena deva, efektīvi pasargā gados vecākus cilvēkus ar dažāda veida hroniskām slimībām.

“Pētījumi norāda, ka pēc vakcinācijas antivielu daudzums ar laiku mazinās. Tas nav raksturīgi tikai Covid-19 vakcīnām, bet arī citām vakcīnām. Šobrīd vēl ir pāragri atbildēt vai samazināts antivielu daudzums nozīmē arī būtiski samazinātu aizsardzību,” stāsta T. Tamme-Zvejniece un piebilst, ka cilvēka imūnās sistēmas darbība ir kompleksa un antivielu daudzums ir tikai viens no aizsardzības mehānismiem.

ZVA pārstāve arī uzsver, ka Covid-19 vakcīnas nepasargā 100% - pat, ja cilvēks ir vakcinēts, ir iespējams saslimt ar koronavīrusu. "Svarīgi ir, ka vakcīnas pasargā no smagas gaitas un šobrīd reālās dzīves dati parāda, ka aizsardzība pret smagu gaitu ir augsta arī gados veciem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām. Pacientiem ar augstas pakāpes novājinātu imunitāti ir zināms arī no citām vakcīnām, ka imūnā atbilde tik labi neveidojas kā citiem cilvēkiem. Nesen ir publicēti dati no akadēmiskiem pētījumiem par trešās devas nepieciešamību, tāpēc šobrīd ir arī rekomendācija. Tas nav nekas neparasts, jo šajās grupās rekomendē citām vakcīnām papildu devas, piemēram divas gripas vakcīnas vienas vietā," atzīst T. Tamme – Zvejniece un norāda, ka pašlaik tiek veikts ļoti daudz pētījumu, kurus izvērtē arī Eiropas Zāļu aģentūra. Vērtēti tiek gan dati par imūnās sistēmas aizsardzības ilgumu, gan arī par nepieciešamību pēc trešās devas. "Tuvākajos mēnešos arī viesīsies lielāka skaidrība par trešās devas nepieciešamību plašākā sabiedrības lokā," pauž ZVA pārstāve.

Arī S. Gulbe norāda, ka "galvenais pamats papildu vakcīnu devām ir pietiekams zinātnisks pamatojums, kam līdzi seko atbildīgās iestādes tostarp IVP". Jautāta, ja Covid – 19 pandēmija turpināsies vēl pāris gadus vai vakcinācija varētu kļūt par "ikgadēju pasākumu" VM pārstāve atbild, ka ministrija paredz arī šādu scenāriju, un līdz ar to arī veic sagatavošanās darbus, ja tas būs nepieciešams. "Tostarp, tiek veidots atbilstošs vakcīnu portfelis un plānota vakcinācijas infrastruktūra. Esam gatavi operatīvi reaģēt!"", skaidro S. Gulbe. Plānots, ka tuvāko divu nedēļu laikā VM iesniegs ziņojumu Ministru kabinetam (MK) par trešo vakcīnu devu pret Covid-19 administrēšānu arī parējai sabiedrībai. "Tomēr Veselības ministrija uzskata, ka joprojām ir svarīgi turpināt iedzīvotāju vakcināciju, lai pēc iespējas ātrāk pasargātu ikviena veselību, īpaši svarīgi vakcinēties iedzīvotājiem, kuri ir riska grupās – seniori, cilvēki ar hroniskām slimībām," uzsver S. Gulbe.

Pašlaik Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu ir saņēmuši 46% iedzīvotāju, no tiem vakcinācijas kursu pabeiguši 40,9 %. Vakcinācija pieejama ikvienam iedzīvotājam no 12 gadu vecuma un tai var pieteikties pa tālruni 8989 vai vietnē manavakcina.lv, vai pie sava ģimenes ārsta. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas