Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vistrūcīgākie ir vientuļie vecāka gadagājuma iedzīvotāji

Mājsaimniecību vidū vismazākie ienākumi bija vientuļo vecāka gadagājuma (65 gadi un vecāki) personu mājsaimniecībās – 324 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī pretstatā 417 eiro vidēji Latvijā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2015. gada dati.

Galvenā patēriņa prioritāte senioru mājsaimniecībās ir izdevumi pārtikai. Pērn pārtikas iegādei seniori tērēja gandrīz trešo daļu (32 %) no kopējiem tēriņiem. Otra lielākā tēriņu pozīcija ir mājokļa izdevumi. Vecāka gadagājuma personu mājsaimniecības 2016. gadā maksājumiem par mājokli tērēja piekto daļu no visiem izdevumiem jeb 69 eiro vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī. No tiem lielāko daļu (88 %) veido maksājumi par apkuri, elektrību, ūdeni un gāzi. Trešā lielākā tēriņu pozīcija senioru mājsaimniecībās ir izdevumi veselības uzturēšanai, kas 2016. gadā sasniedza 55 eiro uz katru personu mēnesī jeb 16,7 % no kopējiem patēriņa izdevumiem.

Patēriņa izdevumi senioru (65+) mājsaimniecībās vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli 

CSP sagatavotais datu krājums Vecāka gadagājuma iedzīvotāji Latvijā sniedz aktuālo informāciju par senioru skaitu un sadalījumu pēc vecuma un tautības, par laulībām, šķiršanos, saslimstību, mirstību, nodarbinātību, darba samaksu, ieņēmumiem, nabadzības riska indeksu, sociālo nodrošinājumu, izglītību, tūrismu un informācijas tehnoloģiju lietošanu. Krājumā izmantoti gan CSP veikto aptauju, gan citu valsts pārvaldes iestāžu sniegtie dati. Publikācija pieejama tiešsaistē.

Top komentāri

Muļķības
M
Mammai bija pensija 224 euro un 1 ziemas mēnesi tikai par apkuri (ļoti remdenu) un komunālajiem par 1 istabas kabūzīti bija JASAMAKSĀ 108, EURO!!!! kURP MĒS VEĻAMIES!!!
Trūcīgākās ir viena vecāka un daudz
T
Trūcīgākās ir viena vecāka un daudzbērnu ģimenes. Tas, ka statistiski parādās cita aina, ir tādēļ, ka Latvijai tiek piemēroti speciāli Rietumeiropas ienākumu līmenim piemērots nabadzības mērīšanas modelis, kas neatbilst Latvijas mājsaimniecību izdevumu struktūrai.
Rusins
R
Ko var tuksu dirst? Latvija uz sodienu esot pensijas 70 eiro/menesi, neticami, bet fakts. Lielaka dala Latvijas pensionaru par muza darbu ar darba stazu sanem bada pensijas 200-300 eiro/menesi, No kurienes uzradies sis mistiskais videjais 413 eiro/menesi? Cik ilgi tautu cakares si banditiska zaglu rezima locekli?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas