Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

VM apņēmusies turpināt attīstīt smēķēšanas ierobežojumus

No 4.marta līdz 5.martam veselības ministre Ingrīda Circene (V) piedalīsies Eiropas Savienības (ES) veselības ministru neformālajā sanāksmē, kur uzsvērs nepieciešamību turpināt attīstīt smēķēšanas ierobežojumus, pirmkārt no tabakas dūmiem atbrīvojot darba vietas.

Valdība otrdien saskaņoja Latvijas nostāju vairākos veselības jautājumos, kurus plānots pārrunāt ES veselības ministru sanāksmē, tostarp turpmāko rīcību, lai nodrošinātu, ka cilvēku aizsardzība no tabakas dūmiem paliek prioritāte veselības politikā.

"Pirmkārt, darba vietām jābūt no tabakas dūmiem brīvām. Būtu nepieciešams turpināt arī attīstīt smēķēšanas ierobežojumus publiskās vietās un meklēt risinājumus smēķēšanas ierobežošanai privātās telpās, lai maksimāli pasargātu no tabakas dūmu kaitīgās ietekmes mazaizsargātās sabiedrības grupas - bērnus un grūtnieces," tāda būs Latvijas nostāja minētajā jautājumā.

Pārstāvot Latviju, veselības ministre uzsvērs arī nepieciešamību motivēt pilsonisko sabiedrību iesaistīties ar smēķēšanu saistītu jautājumu risināšanā, jo tā ir vistuvāk mērķa grupai, kā arī nepieciešamību veicināt cilvēku izpratni par tabakas atkarību un viņu motivēšanu pārtraukt šo atkarību. Vienlaikus ministre aicinās ES turpināt attīstīt un veicināt kopīgas likumdošanas ieviešanu attiecībā uz tabakas izstrādājumu iepakojuma un sastāva noformēšanu, lai padarītu tos mazāk pievilcīgus patērētājiem, kā arī attīstīt stingrākus ierobežojumus attiecībā uz tabakas izstrādājumu reklāmas direktīvu.

Kā liecina VM sagatavotais ziņojums, Latvijā ministrija tuvākajā nākotnē plāno īpaši pievērsties smēķēšanas kontrolēšanai iekštelpās. VM skaidro, ka bieži vien smēķēšanai paredzētās telpas nenovērš nesmēķētāju pakļaušanu pasīvajai smēķēšanai blakus esošajās telpās, nepasargā darbiniekus, kas tajās strādā, un var pastiprināt vides tabakas dūmu ietekmi uz pašiem smēķētājiem, tādējādi radot papildu draudus viņu veselībai. "Vienīgais veids, kā efektīvi novērst risku veselībai, ko rada pakļaušana tabakas dūmu iedarbībai iekštelpās, ir noteikt smēķēšanas aizliegumu," uzskata VM.

Tāpat VM pauž, ka šobrīd Latvijā likumā iestrādāta norma, kas paredz smēķēšanas aizliegumu tuvāk par desmit metriem no valsts un pašvaldību ēkām, nav vērtējama tikai pozitīvi. "Problēmas var rasties, ja smēķēt ir atļauts ārpus telpām, kas atrodas tieši blakus iekštelpām vai ir ar tām savienotas, piemēram, iekšpagalmi," norāda VM.

VM plāno pievērsties arī jautājumam par tabakas dūmu koncentrāciju ārpus telpām. "Šī brīža pierādījumi liecina par to, ka tā var sasniegt ievērojamu pakāpi - līdz pat iekštelpās novērotajam līmenim - atkarībā no izsmēķēto cigarešu skaita, blakus esošo sienu atrašanās vietas un laika apstākļiem, piemēram, vēja ātruma un virziena," skaidro VM.

ES veselības ministru sanāksmes darba kārtībā iekļauti arī jautājumi par bērnu aptaukošanos, starpnozaru sadarbību, pacientu drošību un bērniem ar sarežģītām attīstības vajadzībām, tostarp autismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas