Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VM kampaņā informēs iedzīvotājus par valsts obligāto veselības apdrošināšanu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi informatīvu kampaņu, lai informētu sabiedrību par to, kādas izmaiņas gaidāmās izmaiņas, ieviešot valsts obligāto veselības apdrošināšanu.

Kā aģentūrai LETA norādīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, informatīvās kampaņas laikā plānots nodot informāciju pēc iespējas lielākai sabiedrības daļai, tomēr sīkāk par konkrētiem kampaņu pasākumiem un plānotājām darbībām pagaidām VM vēl nevar pavēstīt.

Šneiders norādīja, ka nenoliedzami plānots aicināt iedzīvotājus arī pārbaudīt savu statusu, proti, vai cilvēks jau ir automātiski apdrošināts, vai arī viņam jāveic maksājums, lai ieļautos valsts obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā.

Apdrošinātās personas statusam atbilst sociāli apdrošinātās personas - darba ņēmēji, pašnodarbinātie, personas, kuras brīvprātīgi veikušas veselības apdrošināšanas iemaksas, un noteiktas sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupas, skaidro VM.

Savukārt personām, kuras neveic sociālās iemaksas un nav automātiski apdrošinātas, veselības apdrošināšanas apmērs 2018.gadā noteikts 1% no minimālās mēnešalgas jeb 51,60 eiro gadā, 2019.gadā - 3% no minimālās mēnešalgas jeb 154,80 eiro gadā, bet 2020.gadā - 5% no minimālās mēnešalgas jeb 258 eiro gadā. Iemaksas būs jāveic reizi gadā un pēc to veikšanas personas varēs saņemt pilno veselības aprūpes pakalpojumu grozu attiecīgajā kalendārajā gadā. Iemaksas persona varēs veikt no šī gada 1.septembra.

Kā ziņots, šonedēļ Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts VM sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz noteikt kārtību kādā veicamas veselības apdrošināšanas iemaksas.

Personas, kas ikdienā neveic sociālās iemaksas, valsts obligātajai veselības apdrošināšanai 2018.gadā varēs pievienoties par 51,60 eiro jeb 1% no minimālās mēnešalgas. Iemaksas persona varēs veikt no šī gada 1.septembra, un arī noteikumu projektam jāstājas spēkā ne vēlāk kā šajā datumā.

Veselības apdrošināšanas iemaksas un atmaksas administrēs Nacionālas veselības dienests (NVD).

Paredzēts, ka persona iemaksas veiks, pamatojoties uz vienotā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā pieejamu un elektroniski sagatavotu maksājuma rīkojumu. Personai maksājuma rīkojumā norādīto summu būs jāiemaksā Valsts kasē - tiešsaistē elektroniski autentificējoties veselības informācijas sistēmā, norēķinoties ar maksājuma karti NVD, vai arī veicot pārskaitījumu kredītiestādē, piemēram, bankā.

Persona, kura vēlēsies saņemt pārmaksātās vai kļūdaini veiktās veselības apdrošināšanas iemaksas atmaksu, varēs elektroniski vai rakstveidā iesniegt iesniegumu NVD par atmaksas saņemšanu. Šo atmaksu varēs pieprasīt ne vairāk kā par diviem iepriekšējiem kalendāra gadiem. Pēc iesnieguma izskatīšanas NVD veiks atmaksu trīs mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada beigās pieņemtais Veselības aprūpes finansēšanas likums paredz ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu, tajā skaitā nosakot sasaisti starp veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, proti, sociālo iemaksu nemaksātāji vairs nevarēs bez maksas saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu klāstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas