Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

VM neprecizē, kā plāno kāpināt Covid-19 vakcinācijas tempus

Lai gan veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādījusi, ka ir sagatavots plāns un veikti priekšdarbi, lai vakcinācijas pret Covid-19 kabinetu jaudu varētu dubultot, ministrijā pagaidām nekomentē, kā tieši tas tiks darīts.

Kā iepriekš norādījusi ministre, vakcīnas ražotājs Pfizer solījis, ka līdz janvāra beigām Latvijā varētu veikt piegādes ar līgumā paredzēto vakcīnu pamatskaitu, kas būtu mazliet vairāk par 90 000 vakcīnu. Tāpat Latvija pieteikusies uz papildu, ārpus līguma paredzēto vakcīnu, skaitu un tās gada laikā varētu būt 100 000. "Mūsu jauda ir cieši saistīta ar pieejamo vakcīnu skaitu. Esam sagatavojuši plānu un veikuši priekšdarbus, lai tad, kad Latvijas valsts rīcībā, ir šis lielākais vakcīnu skaits, tad vakcinācijas kabinetu jauda dubultosies. Janvāra aplēses ir tādas, ka tad, kad būs pietiekošs vakcīnu skaits, nedēļā vakcīnu pret Covid-19 saņems 50 000 cilvēki," sacīja ministre.

LETA lūdza Veselības ministriju komentēt, kā tieši iecerēts kāpināt šo vakcinēšanas jaudu, tomēr ministrija uz jautājumu neatbildēja, aicinot iepazīties ar jau iepriekš izplatītu informāciju par vakcinēšanas plānoto gaitu. Tajā gan nav atrodams skaidrojums šim jautājumam.

Ministrija arī nevarēja komentēt, kas un kādā veidā Latvijā sekos līdzi vakcinācijas efektivitātei, proti, vai vakcinētie tiešām nesaslimst, vai arī pārslimo Covid-19 vieglāk.

Lai gan vakcinācija pret Covid-19 ir brīvprātīga, LETA vaicāja ministrijai, vai tai nav padomā kāds pozitīvo stimulu plāns, lai veicinātu vakcinēšanos, tomēr arī uz to ministrija pagaidām atbildi nespēja sniegt.

Kā vēstīts, pirmdien desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19. Dažās iestādēs to ir vairāk par vienu, piemēram, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā to ir desmit, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā - seši, bet Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā - vismaz pieci.

Zināms, ka dažas slimnīcas, piemēram, Jēkabpils reģionālā slimnīca un Bērnu slimnīca, gaidāmajās četrās brīvdienās vakcināciju neveiks.

Arī Zāļu valsts aģentūrā aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka janvāra pirmajā pusē tiks paplašinātas iespējas saņemt vakcīnas ar vēl papildus vakcinēšanās vietām. Vienlaikus ZVA norādīja, ka, balstoties uz slimnīcu vakcinācijas kabinetu sniegto informāciju, pirmajā vakcinācijas pret Covid-19 dienā slimnīcu vakcinācijas kabineti efektīvi izmantoja tām piegādātās vakcīnas devas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas