Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM: Nevakcinētus skatītājus PČ hokejā ielaist nevajadzētu; vakcinēto pārbaudīšanai trūkst IT risinājuma

Pret Covid-19 nevakcinētus skatītājus pasaules hokeja čempionātā Rīgā ielaist nevajadzētu, savukārt vakcinēto ielaišanas gadījumā epidemioloģiskās drošības riski būtu zemi, taču vēl nav IT risinājuma vakcinēšanās fakta apliecināšanai, - šāda nostāja pausta Veselības ministrijas vēstulē, kas tapusi pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) rezolūcijas ministrijai izvērtēt "Saeimas paziņojumu", ar kuru valdībai tika uzdots nekavējoties izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot hokeja čempionātu.

Kā vēstulē raksta VM, pārbaudīt, vai skatītāji ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, varēs ar Eiropas Savienības (ES) digitālo sertifikātu, kuru Latvijā testa režīmā plāno sākt lietot 1.jūnijā, ja Saeima pieņems nepieciešamos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Tos piektdien VM iesniegusi Saeimā.

Vakcinētu vai Covid-19 pārslimojušu cilvēku risks saslimt ir pietiekami zems, lai viņiem būtu droši pulcēties arī hokeja maču tribīnēs, taču vakcinācijas vai pārslimošanas fakta drošai pārbaudei ir vajadzīgs tiesisks pamats un tehnoloģisks risinājums, uzsver VM.

Veselības ministrija uzsver, ka Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas apliecinājumu - ES Covid-19 sertifikātu - Latvijā varēs sākt lietot 15. jūnijā. Pēc VM ziņām, paredzams, ka attiecīgais ES regulējums par Covid-19 sertifikātu stāsies spēkā 1.jūlijā.

Tā kā līdz šim pilnībā vakcinēta ir tikai neliela daļa Latvijas iedzīvotāju - 10%, VM ieskatā, Ministru kabinetam, Tieslietu un Ārlietu ministrijām hokeja čempionāta atvēršanas gadījumā būtu nopietni jāvērtē "iespējami diskriminācijas riski".

"Lielākajai daļai jeb 90% cilvēku joprojām nebūtu pieejama iespēja vērot hokeja čempionātu klātienē. Tāpat kā pagaidām viņiem nav iespēja apmeklēt koncertus, teātrus, kino vai izstādes un brīvi tikties ar radiniekiem un draugiem," atzīmēts VM pozīcijā.

Vērtējot iespējas čempionātā skatītāju rindās ielaist līdzjutējus ar negatīviem Covid-19 testiem, ko rīkotāji atzinuši par īstenojamāko variantu, VM pauž pārliecību, ka nebūtu pieļaujama lielāka skaita nevakcinētu vai Covid-19 nepārslimojušu cilvēku klātbūtne čempionātā, jo tas radītu būtiskus saslimšanas riskus. Turklāt skatītāju masveida testēšanai Latvijā nav pietiekamu brīvu laboratoriju jaudu, apgalvo VM.

Kā ziņots, Saeima 20.maijā, Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) balsojot kopā ar opozīciju, uzdeva valdībai nekavējoties izstrādāt kārtību, lai pret Covid-19 vakcinētajiem un slimību nesen pārslimojušajiem ļautu klātienē vērot pasaules hokeja čempionātu Rīgā.

Saeima atbalstīja JKP izstrādāto lēmumprojektu uzdot Ministru kabinetam "nekavējoties izstrādāt kārtību", kādā pasaules hokeja čempionāta spēles klātienē drīkstētu apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 un ir pagājis nepieciešamais vairāku nedēļu laiks, lai būtu izveidojusies imunitāte, un personas, kuras var dokumentāri pierādīt Covid-19 pārslimošanu.

Sākotnēji figurēja iecere uz spēlēm ļaut laist arī personas ar negatīviem Covid-19 testiem, kas izsauca vislielāko veselības nozares pretreakciju, jo testi negarantē nesaslimšanu ar Covid-19, taču lēmumā šī personu grupa netika iekļauta. Čempionāta organizētāji savukārt ir atzinuši, ka tieši personas ar negatīviem Covid-19 testiem tiem būtu visvieglāk pārbaudīt, savukārt mehānismu, kā pārliecināties, ka biļetes pircējs tiešām ir pārslimojis Covid-19 vai pret to vakcinējies, viņiem pašlaik vēl nav.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas