Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VM sāk kampaņu, lai iedzīvotājiem reģionos palīdzētu atteikties no smēķēšanas

Lai gan Latvijā samazinās smēķētāju īpatsvars, smēķēšana nemainīgi rada ievērojamu kaitējumu Latvijas iedzīvotāju veselībai un tautsaimniecībai, ir viens no galvenajiem iedzīvotāju mirstības un invaliditātes riska faktoriem Latvijā, tostarp sirds un asinsvadu slimībām un ļaundabīgiem audzējiem. Veselības ministrija ar kampaņu Spēks pateikt NĒ! mudinās un motivēs cilvēkus atteikties no smēķēšanas, portālu Diena informē kampaņas organizatori.

Spēks pateikt NĒ! kampaņā tuvāko mēnešu laikā plānoti vairāki izbraukumi pie iedzīvotājiem reģionos, lai kopā ar psiholoģi Aiju Lukstraupi runātu, kas un kāpēc izraisa smēķēšanu un alkohola lietošanu, atbildētu uz iedzīvotāju interesējošiem jautājumiem un meklētu iespējas, kā palīdzēt līdzcilvēkiem pārvarēt atkarību problēmas. Tāpat tiks īstenotas dažādas digitālās un klātienes aktivitātes, lai ikvienu aicinātu aizdomāties par savu un arī līdzcilvēku spēku pateikt "nē" smēķēšanai.

2017. gadā veiktā Eirobarometra aptauja liecina, ka starp Eiropas Savienības valstīm Latvijā reģistrēts augstākais iedzīvotāju īpatsvars, kuri pamēģinājuši lietot ūdenspīpi (38%) un elektronisko cigareti (20%). Kampaņā lielāka uzmanība tiks pievērsta sabiedrības informēšanai par e-cigaretēm un mītiem, kas saistīti ar to lietošanu un uz veselību atstātajām sekām.

"Lai arī elektroniskās cigaretes tiek pozicionētas kā darvu nesaturošas, tas nenozīmē, ka tās ir mazāk kaitīgas. Pētījumi par to kaitīgumu lavīnveidīgi pieaug. Kaitīgi ir tvaiki, aromatizētāji; karsējošās spirāles satur un iztvaiko hromu, niķeli, propilēnglikolu, formaldehīdu un citus ķīmiskos savienojumus, kas tiek izmantoti, piemēram, automašīnu detaļu, dažādu šķīdinātāju un mīkstinātāju ražošanā, un  kuru ietekme uz veselību ir kaitīga," skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu pneimonoloģe Renāte Snipe.

Latvijā reģistrēts arī augstākais to iedzīvotāju skaits, kuri pēdējā gada laikā smēķēšanu mēģinājuši atmest: 23% iedzīvotāju ir mēģinājuši, bet diemžēl tikai nelielai daļai cilvēku tas ir izdevies. 

Speciālisti ir izveidojuši vairākus padomus, kā smēķēšanu atmest, piemēram, viņi iesaka pastāstīt par savu smēķēšanas atmešanas plānu ģimenei un apkārtējiem – sākumā var nākties saskarties ar dažādām grūtībām, kuras pamanīs arī apkārtējie. Potenciālie atmetēji arī tiek brīdināti, ka atmešanas gaitā cilvēks var kļūst aizkaitināts, nomākts, iespējams, kļūs nedaudz grūtāk domāt, tomēr sajūtas ar laiku pazudīs.

Kā padomu profesionāļi arī iesaka laicīgi izmest visas cigaretes un šķiltavas. Svarīgi ir neglabāt arī vienu cigareti rezervei, jo reizēm var uznākt šķietami nepārvarama kāre uzsmēķēt, kas parasti pāries dažu minūšu laikā.

Atmešanas laikā svarīgs būs arī atbalsts, tāpēc tiek ieteikts meklēt kādu, kurš ir gājis cauri līdzīgai pieredzei un ar atmešanu var palīdzēt. Internetā un grāmatu veikalos ir atrodami daudzi materiāli, kas var krietni atvieglot procesu. Laba doma ir arī vērsties pie sava ģimenes ārsta, narkologa, psihologa, psihoterapeita vai psihiatra. 

Visbeidzot, speciālisti atgādina, ka vienmēr var vērsties pie sava ģimenes ārsta vai ārsta narkologa. Informāciju par narkoloģiskās palīdzības iespējam iespējams saņemt, zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas konsultatīvo tālruni 80001234, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā www.spkc.gov.lv.

Anonīmu palīdzību smēķēšanas atmešanai vari saņemt arī zvanot uz Konsultatīvo tālruni smēķēšanas atmešanai – 67037333, kas strādā  katru dienu (izņemot svētku dienās) no 08:00 līdz 19:00.

Kampaņas 3.posmā Spēks pateikt NĒ! komanda organizēs dažādas aktivitātes, aicinot sabiedrību iesaistīties un atrast savu spēku pateikt  "nē" smēķēšanai. 3.posms ilgs līdz šī gada augusta beigām.

Top komentāri

Itamars Toledano
DAUDZ SVARĪGĀK būtu no maucības, meliem, mēlnesības, ļaunprātības, izlaidības, bezdievības un no tamlīdzīgām lietām ATTEIKTIES. Tabaku audzē Dievs un tā ir Dieva dāvana, bet, ja kāds to neapzinās, tad pats sev par nelaimi. Lai tāds lieto pasterizētu pienu, saindētu gaļu un maizi, un ar kīmiju un nitrātiem pilnus dārzeņus, ĢMO u.t.t., un lai sev vēzi PELNA!
.
.
Kas visu šo bezjēdzīgo sviestu apmaksās????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas