Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

VM sola atrast līdzekļus HIV/AIDS pacientu savlaicīgas ārstēšanas uzsākšanai

Līdz nākamā gada martam Veselības ministrija (VM) izstrādās HIV infekcijas izplatības ierobežošanas plānu 2014.-2016.gadam, ar kuru vērsīsies valdībā un prasīs papildu finansējumu HIV/AIDS ārstēšanai, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule.

Apakškomisijas biedri, VM un biedrības Apvienība HIV.LV pārstāvji bija vienisprātis, ka Latvijai būtu jāvadās pēc starptautiskām rekomendācijām un jānodrošina, ka no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāta antiretrovirālā terapija HIV infekcijas ārstēšanai jāsāk jau tad, kad pacienta CD4 šūnu skaits samazinās zem 350 šūnām, nevis 200 šūnām.

Izmaiņas šajos kritērijos gan varētu gaidīt vien nākamā gada otrajā pusē, jo 2013.gada sākumā notiks HIV infekcijas ierobežošanas plāna izstrāde, kurā tikšot risināts arī šūnu skaita jautājums.

Redzot Apvienība HIV.LV biedru daļēju neticību šim solījumam, Cipule sēdes laikā vairākkārt stingri uzsvēra, ka ministrija strādās pie šī jautājuma, ziņos valdībai un prasīs finansējumu. Tāpat viņa skaidroja, lai gan likumprojekts "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam" neparedz finansējuma palielinājumu kompensējamām zālēm 2014.gadā un 2015.gadā, šo jautājumu VM risinās, vēršoties valdībā ar konkrētu problēmu - HIV/AIDS savlaicīgas ārstēšanas nepieciešamību.

Savu atbalstu plāna izstrādē un papildu finansējuma meklēšanā izteica arī pati Sabiedrības veselības apakškomisija. Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) solīja sagatavot vēstuli valdībai, kurā apakškomisija izteiks savu atbalstu.

Jau ziņots, ka, nespējot pārliecināt VM un valdību par nepieciešamību mainīt novecojušās rekomendācijas HIV ārstēšanai, HIV/AIDS pacientu organizācijas savāca ap 700 iedzīvotāju parakstu par rekomendāciju mainīšanu un nosūtīja tos Latvijas valdībai un veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V).

Kā iepriekš stāstījis Molokovskis, Latvija patlaban ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā (ES), kur HIV inficētie cilvēki saņem ārstēšanu tad, kad viņu CD4 šūnu skaits samazinās zem 200 šūnām, nevis 350 šūnām.

Molokovskis vairākkārt uzsvēris, ka CD4 šūnu samazināšanās zem 200 ir jau izteikta AIDS stadija, kuru ir daudz grūtāk un arī dārgāk ārstēt. Savukārt, uzsākot ārstēšanu jau zem 350 šūnām, HIV infekcija arī paliktu HIV stadijā un līdz AIDS stadijai nenonāktu.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem Latvija ir 2.vietā jauno HIV infekcijas gadījumu un 1.vietā - AIDS pacientu skaita ziņā ES. Uz šā gada 1.novembri Latvijā kopā bijuši 5457 ar HIV infekciju sirgstoši cilvēki - šobrīd reģistrēti 4526 pacienti.

Statistika liecina, ka no kopējā ar HIV inficēto cilvēku skaita Latvijā 21% cilvēku infekcija nonākusi AIDS stadijā. Tikmēr Igaunijā saslimstība ar HIV ir krietni augstāka un kopā valstī bijuši jau aptuveni 9000 inficētu cilvēku, tomēr tikai 4% slimība bijusi AIDS stadijā. Savukārt Lietuvā no 1700 pacientiem - 9% slimība progresējusi līdz AIDS stadijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas