Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

VM varētu piedāvāt ar Covid-19 saistīto pašizolācijas laiku samazināt līdz 10 dienām

Veselības ministrija (VM) apsver iespēju rosināt ar Covid-19 saistīto pašizolācijas laiku samazināt līdz desmit dienām pašreizējo 14 dienu vietā, šorīt intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Tāpat veselības ministre skaidroja, ka pie obligātas sejas masku lietošanas noteiktās situācijās Latvijā varētu atgriezties, ja saslimstība ar Covid-19 tuvotos 20 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, bet patlaban šis rādītājs ir zemāks par pieci.

Pēc viņas teiktā, ar šādu rosinājumu VM varētu nākt klajā nākamās nedēļas valdības sēdē, taču pagaidām vēl tiekot gaidīti pētījuma rezultāti par to, vai desmit dienu pašizolācija Covid-19 risku gadījumā ir pietiekami droša.

"Ja mēs saņemsim no Eiropas Slimību [profilakses] un kontroles centra (ECDC) atzinumu par to, ka viņu veiktie pētījumi (..) liecina, ka desmit dienu pašizolācija ir pietiekami droša un inficēšanās riski varbūt pieaug, bet niecīgi, tad mēs varētu iet vienkārši uz desmit dienu pašizolāciju iepretim 14 dienām," sacīja Viņķele.

Savukārt, ja šāds atzinums no ECDC netiks saņemts, tad VM varētu rosināt noteikt, ka no pašizolācijas var atbrīvot desmitajā dienā ar nosacījumu, ja astotajā dienā veikts Covid-19 tests, kura rezultāts bijis negatīvs.

Veselības ministre arī pastāstīja, ka Eiropas Komisija dalībvalstīm ir piedāvājusi diskutēt par vienādotiem principiem pašizolācijas piemērošanai un testēšanai uz Covid-19. "Redzēsim, ko dalībvalstis atbildēs. Valstīm bija termiņš sniegt savus viedokļus līdz vakardienas pēcpusdienai," piebilda politiķe.

Viņķele atzina, ka vienādu pašizolācijas vai Covid-19 testēšanas prasību piemērošana visā Eiropā ļautu "bildei iegriezties nedaudz prognozējamākai".

Runājot par sejas masku lietošanu, Viņķele stāstīja, ka "sejas maskas noteiktos scenārijos ir kā obligāta sastāvdaļa infekcijas ierobežošanai, bet pie tā inficēšanās līmeņa, kas Latvijā ir šobrīd, un tas vēl vakar bija zem pieciem [saslimšanas gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju], tad plaša sejas masku lietošana pagaidām nav nepieciešama".

Tomēr, ja Latvija atgrieztos pie saslimstības rādītāja, kas tuvotos 20 saslimšanas gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, tad sejas masku lietošanu atsevišķās situācijās atkal varētu noteikt par obligātu, un viena no pirmajām vietām, kur tās nāktos vilkt, varētu būt sabiedriskais transports, atzina veselības ministre.

Politiķe gan uzsvēra, ka gadījumā, ja vajadzētu atgriezties pie obligātas sejas masku lietošanas, tad tā būtu jākontrolē daudz stingrāk, nekā tas tika darīts pavasarī.

pievienota 5.-6.rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas