Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VM vēlas ļaut izglītības un ārstniecības iestādēs bērniem piedāvāt arī veģetāru ēdienkarti

Veselības ministrija (VM) vēlas ļaut izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās bērniem un pieaugušajiem piedāvāt arī veģetāru ēdienkarti, liecina ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi.

Grozījumi paredz, ka iestādēs varēs nodrošināt veģetāru ēdienkarti, ja tiek iesniegts bērnu likumiskā pārstāvja rakstveida iesniegums.

Tāpat veģetāro ēdienkarti varēs piedāvāt pieaugušajiem ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, pēc pieaugušā pieprasījuma un rakstveida iesnieguma.

Kā skaidroja ministrijā, patlaban kompleksajā ēdienkartē var tikt pasniegti atsevišķi veģetāri ēdieni ēdienkartes dažādošanai, tomēr veģetāru kompleksu ēdienkarti izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās pasniegt nav atļauts.

Tāpat ar plānotajiem grozījumiem iecerēts noteikti, ka veģetāro ēdienkarti bērniem būs nepieciešams saskaņot ar uztura speciālistu vai dietologu, lai pārliecinātos, ka tā atbilst veselīga uztura pamatprincipiem un vecumam atbilstošām uztura normām.

Veģetāra ēdienkarte grozījumu projekta izpratnē ir ēdienkarte, kurā tiek izslēgta gaļa un zivis, kā arī to produkti.

VM izstrādātajā noteikumu projektā kopumā pārskatītas noteiktās enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas, precizēts atsevišķu pārtikas produktu, piemēram, augļu un dārzeņu daudzums nedēļas ēdienkartē, kā arī paredzēta iespēja izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās piedāvāt veģetāru ēdienkarti.

Noteikumu projekts paredz veikt izmaiņas noteiktajās uztura normās, precizējot vecuma grupas pirmsskolas izglītības iestādēs, vispārējās izglītības iestādēs, ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, ņemot vērā iestādes darba organizāciju, kā arī bērnu fizioloģiskās vajadzības atbilstoši vecumam.

Noteikumu projekts paredz arī citas izmaiņas, kas precizē un papildina prasības ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai izglītības un ārstniecības iestādēs, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas