Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

VNĪ: Okupācijas muzeja būvniecības uzraudzībai vairāki pretendenti

Uzņēmums ’Valsts nekustamie īpašumi ( VNĪ) šonedēļ atver iepirkumu un sāk vērtēt vērienīgā Okupācijas muzeja ēkas pārbūves, tai skaitā jaunās piebūves Nākotnes nams būvniecības uzraudzības pieteikumus, informē VNĪ.

Līdz piedāvājuma iesniegšanas termiņa beigām – 16. jūlijam ir saņemti trīs pretendentu piedāvājumi. Informācija par iesniegtajiem piedāvājumiem skatāma publiski.

VNĪ vadības komanda sadarbībā ar institūcijām, kas ir projekta uzraudzības padomes sastāvā, panākusi, ka projekts pārgājis pēc ieilgušas plānošanas un saskaņošanas pārgājis būvniecības stadijā. Šā gada 29. maijā VNĪ parakstīja līgumu ar AS Skonto Būve par 1970. gadā celtās muzeja ēkas pārbūvi un jaunās piebūves Nākotnes nams būvniecību, kā arī ar uzņēmuma Taktila par piemiņas mākslas objekta Vēstures taktīla būvprojekta izstrādi.

Vienlaikus līdztekus muzeja pārbūvei, tai skaitā Nākotnes nama būvniecībai tiks īstenota vēl viena būtiska ansambļa daļa – piemiņas mākslas objekts Vēstures taktīla. Memoriāla ideja ir atdzīvināt tautas upuru piemiņu, iesaistot ikdienas pilsētu dzīvās skaņas piemiņas kompleksa funkcijas un arhitektūras formā. Tas ir simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un mūsu tautas skumjākajiem vēstures brīžiem.

Pasaulslavenais latviešu arhitekts Gunārs Birkerts uzdāvināja Nākotnes nama skices jau 2001. gadā. 2007. gadā Kultūras ministrija (KM) un Rīgas dome vienojās par Latvijas okupācijas režīma laikā represēto piemiņas vietas izveidi Strēlnieku laukumā. Tajā pašā gadā Kultūras ministrijas rīkotajā starptautiskajā metu konkursā par labāko atzītā piemiņas objekta Vēstures taktīla ideja, kuras autori ir mākslinieks Kristaps Ģelzis, arhitekte Ilze Miķelsone un sonologs Voldemārs Johansons, taču pilnu ansambļa īstenošanas ieceri kavēja finanšu krīze ( valdība līdzekļus šim projektam piešķīra 2011. gadā) un ieilgusī projekta saskaņošana.

Okupācijas muzeja ansambļa būvniecība ir daļa no VNĪ pārmaiņu programmas “100 adreses Latvijas valsts simtgadei”, kuras viens no galvenajiem mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

Top komentāri

melnais humors
m
Tā jau tas neglītais Strēlnieku muzeja klucis bija kā augonis Rīgas arhitektūras vidē. Tagad tas kļūs vēl lielāks un neglītāks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas