Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Satraukumu par būtisku ziedojumu apmēra kritumu pauž sporta organizācijas. Cietīšot arī mazākas, vecāku dibinātās organizācijas, kurām par līdzekļu zudumu būs jādomā pašām

Ziedos arī turpmāk

Izmaiņas nodokļu atvieglojumos varētu neietekmēt lielo uzņēmumu ziedošanas aktivitātes.

Lai gan uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atvieglojumi par ziedojumiem netiks samazināti tik lielā mērā, kā bija plānots iepriekš, atsevišķas nevalstiskās organizācijas (NVO) joprojām uz izmaiņām raugās ar bažām. Tikmēr Dienas aptaujātie uzņēmēji atzīst, ka ziedojumu apmēru visdrīzāk krasi nemazinās.

Šobrīd UIN var tikt samazināts par 85% no ziedotajiem līdzekļiem, atvieglojumam kopā nepārsniedzot 20% no nodokļa. Pēc likuma grozījumiem uzņēmēji varēs saņemt 75% atvieglojumu no ziedojuma summas. Jāpiebilst, ka iepriekš arī tika izskatīts variants, ka samazinājums būtu 30% un summa nedrīkstētu pārsniegt 10% no nodokļa. Asu NVO iebildumu rezultātā Finanšu ministrija (FM) šo ierosinājumu pārskatīja.

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps bažījas, ka ziedojumu apmērs varētu būtiski samazināties, jo reinvestētajai peļņai vairs nepiemēros nodokli. Līdz ar to uzņēmumiem ir izdevīgāk ieguldīt savā attīstībā, nevis NVO.

Savukārt Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa skaidroja, ka «lielākā daļa uzņēmumu ziedo gada beigās, kas varētu skaidri un gaiši liecināt, ka viņi skatās, kāda ir peļņa un kāda varētu būt peļņas nodokļa atlaide». Arī viņa rēķinās, ka ziedojumi saruks, tajā pašā laikā norādot, ka piedāvātais kompromisa variants ir pieņemams. "Kritums nebūs tik katastrofāls, lai mums būtu jāuztraucas par to, ka nevarēsim nodrošināt tādu palīdzību, kādu esam nodrošinājuši līdz šim," viņa saka. Atbalstu kompromisa variantam paudusi arī Latvijas Pilsoniskā alianse.

Tikmēr vairāki uzņēmumi apgalvo, ka labdarībai atvēlētais līdzekļu apjoms visdrīzāk nesaruks. Pērn Latvijas valsts meži (LVM) valsts kapitālsabiedrību vidū ziedoja vislielāko summu – 4,02 miljonus eiro. Uzņēmuma pārstāvis Tomass Kotovičs norāda, ka «neskries pa priekšu kamanām» un izmaiņas detalizēti nevar komentēt, kamēr likumprojekts nav apstiprināts. Vienlaikus viņš informē, ka jau šobrīd LVM neatprasa atpakaļ visu nodokli par ziedojumiem. Līdz ar to diez vai sagaidāmas lielas pārmaiņas ziedošanas stratēģijā. 

Arī degvielas mazumtirgotāja Circle K Latvia izpilddirektore Gunta Jēkabsone Dienai apstiprina, ka izmaiņas būtiski neietekmēs plānotās ziedošanas aktivitātes, jo samazinājums ir samērīgs. Tomēr viņa pauž, ka gan uzņēmumam, gan NVO ir svarīgi, lai atvieglojuma apmērs netiktu pārskatīts ik gadu, jo "nereti atbalsts dažādām aktivitātēm ir ilgtermiņa, ne tikai uz vienu gadu".

Visu rakstu lasiet 28.jūlija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas