Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Zināma piektā Daimler lietas epizode – iespējama kukuļošana Finanšu ministrijas iepirkumā

Pēc trīs gadu izmeklēšanas finiša taisnē iegājusi tā dēvētā Vācijas autobūves giganta Daimler kukuļošanas lieta. Noskaidrots, ka par Rīgas domes sabiedrisko transportu, tostarp, zili baltajiem Mercedes Benz autobusiem, ārvalstu kompānijas kukuļos Latvijas amatpersonām samaksājušas vairāk nekā 3 600 000 latu. Tā ir otra lielākā kukuļos samaksātā summa aiz Latvenergo korupcijā piesauktajiem 5 600 0000, svētdien ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Izmeklētājiem izdevies pierādīt bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieku Leonarda Teņa un Armanda Zeihmaņa dalību noziegumos. KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu arī pret vairākiem naudas atmazgātājiem.
Nav šaubu, ka par kukuļu pieprasīšana nevarēja nezināt par iepirkumiem atbildīgās personām un politiķi, kas atbildēja par nozari, tomēr, kā kukuļos maksātā nauda dalīta tālāk, pierādīts nav.

Pirms diviem gadiem izteiktā prognozes ir piepildījušās – personas, kuras saistībā ar lielo kukuļu izspiešanu nosauca 2011.gadā,  ir tās pašas, kuras šobrīd apsūdz.

Lai arī galvenās Daimler epizodes saistītas ar laiku, kad Rīgas atslēgas savās rokās turēja Bojārs, kurš pie dārgiem īpašumiem un lieliem naudas uzkrājumiem tika tieši savas valdīšanas laikā, viņa vārda starp apsūdzētajiem nav. Šobrīd zināmā informācija rada aizdomas, ka kriminālvajāšana politiķiem un citām augstām amatpersonām Daimler kukuļu lietā ies secen, jo korupcijas lietas centrālā figūra Tenis nav vēlējies dalīties ar izmeklētājiem, kuri bija naudas gala saņēmēji.

Lietas materiāli liecina, ka tieši Bojāra valdīšanas laikā četros lielos transporta iepirkumos kukuļi izspiesti ne tikai no Daimler meitas kompānijas Evo Bus, bet arī no  Polijas Neoplan un ungāru autobusu un trolejbusu ražotājiem.

Transportam, izmantojot dažādu ofšoru firmu starpniecību, tika paaugstināta iepirkuma cena, kopsummā par trīs miljoniem sešsimt tūkstošiem latu. Sociāldemokrātu partijas biedrs Tenis savulaik nonāca vairāku pašvaldības uzņēmumu galvgalī tieši mēra Bojāra laikā. Viņš piedalījās Rīgas satiksmes izveidē un uzskatāms par tā laika transporta atslēgas cilvēku.

Arī otra figūra Daimler lietā ir Bojāra ārštata padomnieks, un sens eksmēra draugs no armijas laikiem – Armands Zeihmanis. Viņš bijis uzticīgs Bojāra pārstāvētajiem sociāldemokrātiem un kopumā partijai ziedojis vairāk nekā piecdesmit divus tūkstošus latu, pēdējo reizi - pērnā gada novembrī.

Tiesībsargi uzskata, ka Zeihmanis palīdzēja Tenim nelikumīgi iegūto kukuļa naudu atmazgāt. Vienā no gadījumiem, izmantojot Tenim un Zeihmaņa dzīvesbiedrei īpašumā esošo viesnīcu Vita.

Rīgā tik tiešām viesnīcas nav. Taču Nekā personīga noskaidroja, ka Tenim un Zeihmaņu ģimenei pieder viesnīca Austrijā, slēpošanas kūrortpilsētā. Viesnīcai Simader pašlaik uzlikts arests.

Trešais, kuram, prokuratūra drīzumā uzrādīs apsūdzību ir Zviedrijā dzīvojošais latvietis pensionētais grafiķis Raimonds Krastiņš. Viņš Tenim bija nepieciešams, jo zina vairākas svešvalodas un palīdzēja dibināt un atšķetināt ofšoru rēbusus, caur kuriem kukuļa nauda tika mazgāta, informēja raidījums. Par gados cienījamā kunga lētticību runā piektā lietas epizode, kurai nav nekāda sakara ne ar autobusiem, ne Rīgas domi.

Krastiņš bija lielas Lielbritānijā reģistrētas kompānijas De La Rue International limited aģents Latvijā. Firma izgatavo alkohola un tabakas akcīzes markas. Tenis kā akcizēto preču padomes un Spirta monopola padomes priekšsēdētājs Krastiņam piedāvāja, lai firma savu produkciju piegādā arī Latvijai un slēdz līgumu ar Finanšu ministriju. Taču par šo pakalpojumu Tenis gribēja arī labu samaksu. Tiesībsargi konstatējuši, ka no 2002. līdz 2010. gadam Tenis par līguma pagarināšanu kukuļos nopelnījis vienu miljonu latu. Nav zināms, vai Tenis ar kādu Finanšu ministrijā dalījās, vai darbojās viens un tikai "uzdevās par lietu kārtotāju".

Tātad centrā pašlaik ir Tenis un Zeihmanis, viņiem palīdzēja Krastiņš. Apsūdzības šai lietā plānots uzrādīt arī Sergejam Zambergam un Agrim Koroševskim, kuriem varētu būt bijusi naudas atmazgātāju loma.

Ne Rīgas satiksmes amatpersonas, kas atbildēja par daudzmiljonu iepirkumiem, ne ilggadīgais viņu vadītājs Leons Bemhens, kuru lietas izmeklēšanas gaitā pratināja, aizdomās saistībā ar lielajiem kukuļiem turētas netiek.

ASV tieslietu ministrija, kas šo apjomīgo starptautisko lietu uzsāka, savos ziņojumos vērsa uzmanību, ka daļa Daimler kukuļos maksātā nauda nonākusi kādas Latvijā ietekmīgas partijas bosa dēla rokās. Toreiz maldīgi bija secinājumi, ka rakstīts par Bojāru un viņa dēlu. Patiesībā runa ir kādu tolaik ietekmīgu ministru un viņa atvasi, pret kuru lieta, noilguma dēļ, izbeigta.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas