Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
"Neviens vecāks negrib ļaunu savam bērnam, taču var gadīties visādi," saka Laila Balode

Zināšanu trūkums neļauj novērtēt vardarbību pret bērnu

"Sabiedrība ir gatava palīdzēt bērniem, bet baidās iesaistīties," saka centra Dardedze Konsultāciju daļas vadītāja Laila Balode. Nesenais traģiskais notikums ar piecus gadus veco Ivanu publiskajā telpā raisījis daudz jautājumu. Viens no tiem – sabiedrības atbildība, iesaistoties smagu seku novēršanā.

Eksperti pauž dažādus viedokļus par to, kas attur cilvēkus iesaistīties, redzot nepienācīgu izturēšanos pret bērnu. Viens no tiem ir prātā uzbūvētā šķēršļu josla, ka iejaukties nav pieņemts, vecāku attiecības ar bērnu ir privāta lieta, bērnus audzināt mūsdienās vispār ir grūti, man pašam grūti, es nezinu visus apstākļus, un varbūt pēc manas iejaukšanās paliks vēl sliktāk, stāsta Dardedzes pārstāve Anda Avena. Taču pats kritiskākais punkts esot zināšanu trūkums. Lai iesaistītos, cilvēkam ir jāspēj novērtēt pazīmes, kas liecina, ka kaut kas nav kārtībā. Lai šādas zināšanas sabiedrībā būtu norma, jādomā par izglītojošām kampaņām valsts līmenī.

Bērnu aizsardzības likumā minēti četri vardarbības veidi – fiziska vardarbība, seksuāla, emocionāla un atstāšana novārtā. "Visgrūtāk atšķirt tieši emocionālo vardarbību. Par pārējām ir daudz runāts, un cilvēki daudzmaz apzinās, kā rīkoties," ir pārliecināta Balode. Taču ne vienmēr tas, ka vecāks paceļ balsi, nozīmē vardarbību. Tā, piemēram, var notikt situācijā, kad mazais nekontrolējami ātri dodas ceļa vai upes virzienā, tad vecākam nekas cits neatliek, kā apsaukt viņu. 

Lai zinātu, kad jāiejaucas, jāfokusējas uz sekām – kāds būs šo darbību rezultāts. Ir situācijas, kurās it kā nepieņemama rīcība sevi tomēr attaisno. "Piemēram, redzu, ka veikalā bērns raud uz grīdas un vecāks vairs nevar viņu savaldīt, paceļ balsi. Nav jāmetas virsū ar pārmetumiem un jākaunina. Visticamāk, šī mamma vai tēvs jau tā jūtas izgāzies, jo netiek galā. Pēc pieredzes saku, ka vislabāk strādā uzmanības novēršana, proti, var pieiet un pajautāt kaut ko pilnīgi nesaistītu – cik ir pulkstenis, kur atrodas kāds veikals, kādā virzienā jādodas un tamlīdzīgi. Šāda saruna izsitīs no iepriekšējām sliedēm," pārliecināta speciāliste.

Visbiežāk pirmie, kas var pamanīt kādu no vardarbības veidiem pret bērnu, ir bērnudārza audzinātāji un skolu pedagogi. Tomēr viņi ne vienmēr ir pietiekami zinoši, pārliecināta eksperte: "Esam vairākkārt saskārušies ar to, ka audzinātājas klusē, jo negrib strīdēties ar vecākiem vai negrib iejaukties kāda privātajā dzīvē."

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 17.jūlija laikrakstā Diena!

Top komentāri

aha
a
atkal jau sabiedrība vainīga, atkal jau sabiedrība atbildīga. kad vienreiz beigsies šī kolektīvās vainas uzstumšana sabiedrībai situācijā, kur tieši un konkrēti vainīgi ir vecāki??????
Askolds
A
Latvija valdosais 27 gadu rezims bada merde savus vecvecakus, vecakus un savu sbernus un ir jasaka tas, ka i rloti zel ka sie vecaki, kuri laida pasule Latvijas valsti pie varas esosos idzimtenus, kuri Latvija valda pedejos 27 gadus godmanus, gailus, lesinskus- sleseres, lembergus, vikenes, zatlerus, vejonus, riekstinus, kalnietes, pabrikus, repses, aboltinas, piebalgus, kristopanus, kalvisus....sava laika neveica vardarbibu pret siem kretiniem, jo tad latvija svalsts nebutu 27. gadu laiak tik ciniski un brutali izlaupit aun tad Latvija pensionari un berni nedzivotu 27 gadus bada un nabadziba ka tas notiek latvija.
Ēdelweiss
Ē
Tā dardedze ir latvijā valdošo politmafijas klanu izveidota melu propogandas varza lai novērstu uzmanību no 4.maija genocīda īstajiem vainīgajiem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas