Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Zinātnieki mudina prezidentu iesaistīties, lai mainītu attieksmi pret investīcijām zinātnē

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pārstāvji ceturtdien, tiekoties ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, mudināja viņu aktīvi iesaistīties, lai mainītu attieksmi pret investīcijām zinātnē un kā valsts budžeta prioritāti sāktu īstenot ilgtspējīgas zinātnes, augstākās izglītības un inovācijas politiku Latvijā, kura atbilst Eiropas Savienības un Latvijas attīstības mērķiem, portālu Diena.lv informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Kā ziņots, lai apspriestu Latvijas zinātnes aktuālos jautājumus, ceturtdien, 9.maijā, Valsts prezidents A.Bērziņš tikās ar LZA vadības un Senāta pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka LZA pārstāvji šī gada aprīlī nosūtīja atklātu vēstuli Valsts prezidentam un citām augstākajām amatpersonām, lai risinātu pēdējo gadu attieksmes pret zinātni un augstāko izglītību dēļ radīto situāciju, kad tiek būtiski grautas Latvijas spējas radīt kvalitatīvas un konkurētspējīgas intelektuālās un materiālās vērtības un netiek veicināta valstij nepieciešamā ekonomiskā izaugsme.

LZA viceprezidents Juris Ekmanis informēja Valsts prezidentu par nepieciešamību nākamā gada budžetā paredzēt līdzfinansējumu zinātnieku projektiem, kuri pretendē uz Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, kas patlaban neesot ieplānots. Tāpat tika uzsvērta nepieciešamība definēt valsts pētījumu programmas un prioritāros virzienus nākamajiem gadiem, kas būtu balstīti nopietnos pētījumos un aprēķinos, pārrunāts jautājums par zinātnes sadarbību ar industriju un komersantu piesaisti zinātnisko pētījumu veikšanā, kā arī pievienotās vērtības likmes piemērošanas problemātika zinātniskajiem institūtiem.

LZA pārstāvji aktualizēja jautājumu arī par jauno zinātnieku piesaisti un aizplūšanas uz ārvalstīm mazināšanu, norādot uz nepieciešamību paredzēt vai nu ES fondu līdzekļus, vai arī būtiski lielāku valsts atbalstu doktorantūras stipendijām, kā arī patlaban neesošo atbalstu jaunajiem zinātniekiem pēc doktorantūras studiju noslēguma. Lai uzlabotu doktorantūras studentiem pieejamo materiāli tehnisko bāzi, LZA Senāta loceklis Ivars Kalviņš ierosināja LZA paspārnē veidot vienu doktorantūras centru, kam Valsts prezidents pauda atbalstu, rosinot LZA pārstāvjus iesniegt konkrētus priekšlikumus atbildīgajā ministrijā.

Savukārt A.Bērziņš aicināja zinātniekus izstrādāt un īstenot tādus pētījumus un projektus, kuriem būtu nozīmīga nākotnes atdeve un kuri sniegtu labumu pēc iespējas plašākai Latvijas sabiedrības daļai, kā arī izvērtēt veikto pētījumu tēmu aktualitāti, lai pētījumiem būtu iespējami lielāks tautsaimniecības efekts.

Tikšanās reizē ar Valsts prezidentu piedalījās LZA prezidents Ojārs Spārītis, viceprezidents Juris Ekmanis, Lauksaimniecības un meža nodaļas priekšsēdētāja Baiba Rivža, Senāta loceklis Ivars Kalviņš un Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs Andrejs Siliņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas