Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Virgin lidojums sasniedz "kosmosa robežu"

Miljonāra Ričarda Brensona kosmosa tūrisma firmas Virgin Galactic testa lidojums ceturtdien pirmo reizi sasniedza 50 jūdžu augstumu, kas tiek neoficiāli uzskatīti par "kosmosa robežu", ziņo CNN.

Virgin virsskaņas lidmašīna pēdējo astoņpadsmit mēnešu laikā ir veikusi trīs izmēģinājumus, kuros katru reizi sasniegts jauns augstums. Lidmašīna ceturtdien sasniedza 51 jūdzes augstumu. Pēc izmēģinājuma Ričards Brensons sacīja, ka, iespējams, šāda lidojumā drīzumā varēs doties gan viņš, gan daudzi citi. 

Lidojums gan, kā iepriekš vēstījuši mediji, izmaksās 250 000 ASV dolāru. Pieteikušies tam ir jau 600 cilvēku. 

"Mēs šodien pieredzējām, ka piepildās mūsu līdz šim lielākais sapnis. Kā lai es aprakstu šo sajūtu?" vaicāja miljonārs, piebilstot, ka "šodien pirmo reizi kosmosa kuģis būvēts, lai pārvietotu pasažierus, sasniedza kosmosu".

50 jūdzes (80,4 km) augstums tiek dažkārt uzskatīts par kosmosa robežu. ASV valdība saviem lidotājiem piešķir astronautu nozīmi, kad tiek sasniegts šāds augstums. Pretēji ierastajām raķetēm, kuras paceļas vertikāli, šie gaisa kuģi ir līdzīgāki iznīcinātāju tipa lidmašīnām, kuras iespējams izmantot arī ārpus atmosfēras. Jāpiebilst, ka lidmašīnu līdz noteiktam augstumam paceļ cits gaisa kuģis. 

"Galvenais mērķis ir lidot augstāks un ātrāk kā iepriekš," rakstīts kompānijas bloga paziņojumā. "Mēs plānojam darbināt raķetes motoru ilgāk kā līdz šim esam to darījuši." Virgin Galactic jau 14 darbojas kosmosa tūrisma virzienā un paredzams, ka drīzumā no cilvēkiem tiks iekasēta nauda, lai tos paceltu līdz šai 50 jūdžu atzīmei. 

2014. gadā miljonāra Ričarda Brensona kompānijas pirmās kosmosa lidmašīnas VSS Enterprise izmēģinājuma laikā bojā gāja viens no diviem tās pilotiem, bet otrs tika ievainots. Tuvākais konkurents Brensonam ir Amazon īpašnieks Džefs Bezoss ar savu kompāniju Blue Origin, kura ar grasās tūristiem piedāvāt suborbitālos lidojumus. 

Zemāk video redzama pacelšanās. 

 

Top komentāri

Krish
K
Brenson akungs ir miljardieris nevis miljonaars, tas taa ..
Ezis
E
Vispār jau tā kosmosa robeža šoreiz stipri pievilkta aiz ausīm. Oficiāli tas ir 100 km jeb 62 jūdžu augstumā. Bet gribas jau skaļus virsrakstus. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits