Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Astoņas valstis noslēdz starptautisku vienošanos par principiem Mēness un tālāka kosmosa izpētei

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien paziņoja, ka astoņas valstis parakstījušas starptautisku vienošanos, kas nosaka principus Mēness un tālāka kosmosa izpētei nākotnē.

Tā dēvētās Artemīdas vienošanās noslēgšana paver ceļu to parakstījušajām valstīm - Austrālijai, Kanādai, Itālijai, Japānai, Luksemburgai, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Lielbritānijai un ASV - piedalīties NASA programmā Artemis (Artemīda), kas paredz astronautu nogādāšanu uz Mēness 2024.gadā.

"Artemīda būs visplašākā un visdaudzveidīgākā starptautiskā cilvēku kosmosa izpētes programma vēsturē un Artemīdas vienošanās ir mehānisms, kas izveidos šo vienoto globālo koalīciju," paziņoja NASA direktors Džims Braidenstains.

"Ar parakstīšanu mēs apvienojamies ar mūsu partneriem, lai izpētītu Mēnesi un nosakām būtiski svarīgus principus, kas radīs drošu, mierīgu un plaukstošu nākotni kosmosā, ko baudīt visai cilvēcei," norādīja Braidenstains.

Lai arī NASA vada programmu Artemīda, tā ir uzsvērusi nepieciešamību veidot starptautiskas partnerattiecības, lai radītu ilgtspējīgu klātbūtni uz Mēness, ko aģentūra uzskata par svarīgu elementu eventuālai cilvēku misijai uz Marsu.

Piemēram, NASA cer rakt ledu Mēness dienvidpolā, lai iegūtu gan dzeramo ūdeni, gan raķešu degvielu tālākiem lidojumiem.

Tā arī plāno izveidot orbitālu kosmosa staciju Gateway.

NASA paziņoja, ka Artemīdas vienošanās pastiprina 1967.gadā noslēgto Kosmosa līgumu un nosaka desmit principus.

Vienošanās slēdzēji apņemas turēties pie miermīlīgas kosmosa izpētes caurredzamā veidā, radīt tehniskas sistēmas, ar kurām var strādāt jebkura cita vienošanos parakstījusī valsts, un reģistrēt savus kosmosa objektus.

Tāpat principi nosaka palīdzību ārkārtas gadījumos, zinātnisko datu publiskošanu, kosmosa mantojuma saglabāšanu un plānu kosmosa atkritumu drošai likvidācijai.

Vienošanās noslēgta dienu pēc tam, kad Krievijas kosmosa aģentūras Roskosmos ģenerāldirektors Dmitrijs Rogozins paziņoja, ka Maskava diezin vai piedalīsies kosmosa stacijā Gateway.

Artemīdas vienošanās neietver arī Ķīnu, kurai ir pašai sava Mēness programma ar starptautiskiem partneriem.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pagājušā gada martā uzdeva NASA līdz 2024.gadam nogādāt cilvēkus uz Mēness, paātrinot plānus Mēness kolonizācijai, lai to eventuāli varētu izmantot misijām uz Marsu.

Pēdējais cilvēks, kas staigāja pa Mēnesi, bija amerikāņu astronauts Jūdžīns Sernans 1972.gada decembrī misijas Apollo 17 ietvaros.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits