Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ASV apkaros latīņamerikāņu ielu bandas, kuru saknes meklējamas Losandželosā

Salvadoriešu ielu bandas, kuru saknes meklējamas «eņģeļu pilsētā» Losandželosā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kļuvušas par biedu Ziemeļamerikā un Centrālamerikā. Pagājušajā mēnesī ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija vienu no tām - grupējumu Mara Salvatrucha jeb MS - 13, pasludināja par «transnacionālu kriminālo organizāciju». MS - 13 ir pirmā ielu banda, kas iekļauta noziedzīgo organizāciju melnajā sarakstā.

Ierobežo naudas plūsmu

MS - 13 «iezīmēšana» ļauj ASV Finanšu departamentam iesaldēt bandas un tās dalībnieku finanšu aktīvus un aizliedz bankām iesaistīties jebkādos darījumos ar grupējuma locekļiem, raksta The Los Angeles Times.

Amatpersonas skaidro, ka tādējādi cer samazināt bandas noziedzīgi iegūto līdzekļu plūsmu ASV teritorijā un ārpus tās robežām. Tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka M -13 Amerikas grupējumu nopelnītā nauda tiek nosūtīta organizācijas augstākajai vadībai nelielajā Centrālamerikas valstī Salvadorā. Visticamāk, ka turpmāk bandas dalībniekiem būs sarežģītāk veikt naudas pārskaitījumus ar banku un internetbanku starpniecību.

Starp kriminālajām organizācijām, kuras ASV varasiestādes uzskata par starptautiski ietekmīgām, ieraugāms Japānas organizētās noziedzības sindikāts Yakuza un Meksikas ietekmīgākais un nežēlīgākais narkokartelis Los Zetas.

MS - 13 pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados izveidoja salvadorieši, kuri, bēgot no ilgstošā pilsoņu kara Salvadorā, septiņdesmito gadu beigās ieradās Kalifornijā. Salvadoriešu jauniešu pievēršanos noziedzībai veicināja vietējo nevēlēšanās pieņemt viņus savā sabiedrībā.

Federālais izmeklēšanas birojs, kura paspārnē 2004. gadā izveidoja īpašu nodaļu cīņai ar MS - 13, apgalvo, ka pašlaik ASV dzīvo vismaz 8000 šim grupējumam piederīgo, kuri darbojas vairāk nekā 40 štatos. Bandas locekļi ir apsūdzēti tādos noziedzīgos nodarījumos kā narkotiku tirdzniecība, bruņoti uzbrukumi, slepkavības, izspiešana un cilvēku tirdzniecība. Tiesa, pēdējā laikā grupējums neesot tik vardarbīgs kā pirms gadiem divdesmit.

Saista ar narkokarteļiem

Patiesībā ASV nākas cīnīties ar netālredzīgas rīcības sekām. Deviņdesmito gadu vidū amerikāņi uz Salvadoru, kur nesen bija beidzies gandrīz 13 gadu ilgais pilsoņkarš, masveidā deportēja salvadoriešu imigrantus, kuriem bija saistība ar MS - 13 vai otru lielāko ielu bandu 18th Street gang jeb M18.

Turpmākajos gados grupējumi nostiprināja savas pozīcijas senču zemē, kur to biedru skaits pašlaik esot sasniedzis 64 tūkstošus, bet pēc tam radīja «filiāles» Savienotajās Valstīs.

ASV jāuzņemas daļa vainas par to, ka MS - 13 un M18 savstarpējo cīņu dēļ pēdējo 20 gadu laikā Salvadora ir kļuvusi par vienu no bīstamākajām vietām, kur nenotiek karš. Vēl šā gada sākumā tur ik dienu tika nogalināti vidēji 15-18 cilvēku, vēsta The Christian Science Monitor.

Pašlaik dienā vidēji noslepkavoto skaits tur ir samazinājies līdz pieciem. Tas noticis, lielā mērā pateicoties Salvadoras valdības atbalstītajam un martā noslēgtajam pamieram starp abiem lielākajiem noziedzīgajiem grupējumiem.

Abu bandu locekļi, kuri ir atpazīstami pēc neskaitāmajiem tetovējumiem, kas klāj visu ķermeni, ieskaitot seju, apgalvo, ka ievēro pamieru, jo ir noguruši no vardarbības un vēlas nodrošināt citādu nākotni saviem bērniem.

Tomēr daudzi salvadorieši uzskata, ka valdība samaksājusi bandām par pamiera noslēgšanu. Vēl skeptiskāk noskaņotie domā, ka aiz pamiera stāv vietējie un Meksikas narkokarteļi, kuru rūpalam bandu kari traucēja. Tādēļ karteļiem bijusi nepieciešama MS - 13 un M18 samierināšana, lai bez problēmām veiktu narkotiku transportēšanu ASV virzienā.

Valdība noraida aizdomas par grupējumu saistību ar narkokarteļiem, tomēr brīdina, ka ielu bandas ar savu lielo sekotāju skaitu pašas var kļūt par narkokarteļiem. «Mums ir jāgūst labums no šī brīža, kad bandas izrāda vēlmi mainīties,» uzsver Salvadoras drošības ministrs Dāvids Pajess.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits