Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV piešķirs Baltijas valstīm 175 miljonus dolāru, tostarp līdzekļus pretgaisa aizsardzībai

Amerikas Savienotās Valstis piešķirs Baltijas valstīm 175 miljonus dolāru (157,7 miljonus eiro) no sava nākamā gada aizsardzības budžeta, pirmo reizi atvēlot līdzekļus arī pretgaisa aizsardzībai, pirmdien paziņojusi Igaunijas Aizsardzības ministrija.

125 miljoni dolāru no Pentagona 2020.gada aizsardzības budžeta paredzēti militārās sadarbības attīstīšanai ar Igauniju, Latviju un Lietuvu, bet vēl 50 miljoni dolāru atsevišķā budžeta ailē pirmo reizi piešķirti Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības attīstīšanas atbalstīšanai.

Kā norādījis Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks, pastiprināt savaldīšanas un aizsardzības pozīcijas Baltijas valstīs, īpaši jau gaisa telpā un pretgaisa aizsardzībā, ir svarīgi gan Ziemeļatlantijas līguma organizācijai kopumā, gan Amerikas Savienotajām Valstīm.

"Mūsu sabiedrotie nepārprotami apliecina uzticību savām saistībām kolektīvās aizsardzības jomā Eiropas austrumu flangā," piebildis politiķis.

Pēc Luika teiktā, ASV atbalsts Baltijas valstīm pārejā no gaisa telpas patrulēšanas uz pretgaisa aizsardzību ir ārkārtīgi svarīgs.

"Pārejai no gaisa telpas patrulēšanas uz pretgaisa aizsardzību nepieciešams kopīgs visu sabiedroto lēmums, bet ASV nostājai un praktiskam atbalstam ir ļoti liela nozīme. Mēs augstu vērtējam ASV atbalstu mūsu reģiona aizsardzības attīstībai," piebildis ministrs.

Dokumentā ietverta arī norāde uz solidaritāti, kurā apliecinātas ASV saistības pret Baltijas reģionu un Pentagonam uzdots veikt aizsardzības palīdzības analīzi.

Pretgaisa aizsardzība būtībā ir daudzslāņaināka nekā gaisa telpas patrulēšana - tā ietver agrīnās brīdināšanas sistēmas, novērošanas potenciālu, pretgaisa aizsardzības bruņojumu un personālu, kas spēj veikt pretgaisa aizsardzības operācijas, ko pašreizējā gaisa telpas patrulēšanas misija nevar.

Likumu par ASV aizsardzības budžeta apstiprināšanu  piektdien parakstīja ASV prezidents Donalds Tramps.

Top komentāri

Nejēga
N
Ar to jau bija jasāk, nevis jālasa pa malu malām uzbrukuma ieroči! Vēl tik vairāk prettanku raķetes, tad krievam pāries gribēšana, vietā nāks caureja.
ha, ha
h
Tramps labi dar' ko darīdams.
kas daarzā
k
ASV varēja palīdzēt iztīrīt Latvijas drošības sistēmas no bijušiem čekistiem un komunistiem. Latvijas šodienas vislielākais drauds ir totāla korupcija tiesās, ko pierāda Lemberga gadījums! Bijušie čekisti tiesās un prokuratūrās apzināti bremzē demokrātisku sabiedrības interešu aizstāvību. Šobrīd visiem iespējamiem līdzekļiem tieks sargāta mafija, kas atmazgā krievijas un āzijas melno naudu, vietējās mafijas, kas ar tiesu palīdzību aplaupa Latvijai lojālos pilsoņus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits