Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV tiesnesis bloķē programmatūru šaujamieroču 3D drukai

ASV federālais tiesnesis Sietlā liedzis izplatīt programmatūru, ar kuras palīdzību jebkurš patērētājs ar 3D tehnoloģijas printeri mājās varētu tikt pie šaujamieroča, vēsta BBC. Ieroču entuziastu grupa Defense Distributed minēto programmatūru un jebkuram lejupielādējamus 3D printēšanas rasējumus šaujamo drukāšanai publiskoja piektdien, bet nu to izplatīšana apturēta.

Uzņēmums tiesības publiskot nepieciešamo informāciju ieroču drukai mājās panāca, vienojoties ar Donalda Trampa administrāciju, bet pirmdien, dažas dienas pēc programmatūras publiskošanas, astoņi štati - Vašingtonas štats, Ņujorkas štats, Ņūdžersija, Masačūsetsa, Konektikuta, Pensilvānija, Oregona, Merilenda - un Kolumbijas apgabals ASV valdību iesūdzēja tiesā, Kā arguments minēts šādā veidā ražotu ieroču reģistra trūkums - tiem nav nedz sērijas numuru, nedz jebkāda cita uzskaite, tāpēc tie faktiski ir "neizsekojami". Par likumīgā veidā iegādātiem ieročiem tiesībsargājošajām iestādēm ir pieejami dati, kas nereti, atrodot incidentā iesaistītu šaujamieroci, galu galā palīdz atrast arī pašu šāvēju.

Tiesnesis Roberts Lasniks uz noteiktu laika periodu apturējis atļauju izplatīt programmatūru, norādot, ka ar 3D tehnoloģiju drukājamo ieroču rasējumi varētu nonākt "nepareizajās rokās". 

"3D drukas iekārtas ir gan koledžās, gan citviet publiski pieejamās ēkās. Pastāv risks, ka šādu rasējumu izplatīšana var radīt pamatīgu un neatgriezenisku kaitējumu," paudis tiesnesis. Šajā lietā nākamā sēde notiks 10. augustā.

Tiesa, dažās dienās, kad rasējumi bija pieejami lejupielādei, pie tiem tikuši jau aptuveni 1000 cilvēku. Failos pieejama visa informācija, kas nepieciešama AR-15 triecienšautenei līdzīga ieroča 3D drukai.

Kaut Trampa administrācija atļāva Defense Distributed izplatīt minēto programmatūru, nu Donalds Tramps vietnē Twitter paziņojis, ka pēc diskusijām ar Nacionālo Šaujamieroču asociāciju "šķiet, šis solis (atļauja izplatīt ieroču 3D drukai nepieciešamo informāciju) nav jēdzīgs." 

Jāatgādina, ka šaujamieroču un jauno tehnoloģiju entuziasti pie pirmajiem šādā veidā radītiem šaujamieročiem tika jau 2013. gadā. Šaujamais ar nosaukumu The Liberator (zemāk redzamajā video) kļuva par pirmo darbojošos ieroci, kas pilnībā radīts no 3D printētām detaļām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits