Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baidens paraksta likumu par viendzimuma un starprasu laulību atzīšanu

ASV prezidents Džo Baidens parakstījis ASV Kongresa apstiprināto likumu, kas nosaka federālo aizsardzību dažādu rasu partneru un viendzimuma laulībām, vēsta CNN.

Likums nosaka, ka ASV federālajai valdībai jāatzīst visas laulības, to skaitā viendzimuma laulības, kas noslēgtas štatos, kuros tās ir legālas. Tas arī pirmo reizi ASV vēsturē federālā līmenī nostiprina starprasu laulības, ko pirms 55 gadiem par legālām visos štatos padarīja ASV Augstākās tiesas spriedums. Likums garantē visu laulību vienlīdzību neatkarīgi no laulāto dzimuma, rases, tautības vai nacionālas izcelsmes. Tajā pašā laikā tas nenosaka, ka štatu varasiestādēm būtu jāreģistrē tādas laulības, kas nav atļautas konkrētā štata likumos, ziņo NBC News

Cilvēktiesību aktīvisti šo uzskata par būtisku lēmumu pēc tam, kad konservatīvo dominētā Augstākā tiesa jūnijā atcēla konstitucionālās tiesības uz abortu, kas pastāvēja četrus gadu desmitus. Pastāvēja bažas, ka tiesa var apšaubīt arī citas tiesības, kas ir noteiktas nevis Kongresa apstiprinātos likumos, bet gan Augstākās tiesas spriedumos, ziņo BBC.

Likuma Respect for Marriage Act parakstīšanas ceremonijā pie Baltā nama otrdien Dž. Baidens teica, ka šī esot "laba diena, diena, kad Amerika sper soli uz vienlīdzību, brīvību, tiesiskumu ne tikai dažiem, bet visiem". "Laulībās jābūt vienkārši. Kuru jūs mīlat? Un vai jūs būsiet uzticīgi personai, kuru mīlat? Tas nav nekas sarežģītāks. Šis likums nosaka, ka katram jābūt tiesībām atbildēt uz šiem jautājumiem pašiem bez valdības iejaukšanās, un nosaka federālo aizsardzību, ko saņem laulības noslēgušie. Lielāko daļu mūsu valsts vēstures mēs neesam nodrošinājuši šo aizsardzību starprasu pāriem un viendzimuma pāriem. Valsts neizturējās pret viņiem ar vienlīdzīgu cieņu un respektu. Šis likums nosaka, ka starprasu laulības un viendzimuma laulības jāatzīst kā legālas visos valsts štatos," Dž. Baidena teikto citē CNN. 

Par šā likuma pieņemšanu ASV Kongresā bez demokrātiem, kas to atbalstīja vienbalsīgi, pagājušajā nedēļā nobalsoja arī 39 republikāņi Pārstāvju palātā un pagājušajā mēnesī – 12 republikāņi Senātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits