Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Bīstama provokācija: Krievijas iznīcinātājs lido nepilnu divu metru attālumā no ASV izlūklidmašīnas

Krievijas gaisa spēku lidmašīna Su-27 veica bīstamus manevrus vien dažu metru attālumā no ASV flotes izlūklidmašīnas, kas lidojusi starptautiskajā gaisa telpā virs Melnās jūras, raidorganizācijai CNN apstiprināja trīs avoti aizsardzības struktūrās.

Amerikāņu piloti ziņojuši, ka lidmašīna lidojusi vien piecu pēdu (vien pusotra metra) atstatumā no ASV lidmašīnas. 

Krievu iznīcinātāja darbību dēļ ASV flotes lidaparāta apkalpe bijusi spiesta pārtraukt lidojumu ātrāk, nekā tas bija ieplānots. ASV Valsts departaments nupat publiskotā paziņojumā apsūdzējis Krieviju starptautisko vienošanos un starptautiskā likuma pārkāpšanā.

"Šis nav nekas cits kā vien kārtējais piemērs, kā Krievija ar savām militārajām aktivitātēm pārkāpj starptautiskās normas," pauda Valsts departamenta preses pārstāve Hetere Noerta: "Mēs pieprasām, lai Krievija pārtrauc šādas bīstamas darbības, kas rada briesmas abu valstu lidmašīnu apkalpēm."

ASV kara flotes spēki Eiropā, kas pārrauga ASV aizjūru operācijas, sniedza plašākas detaļas par notikušo, informējot, ka Krievijas lidaparāts ASV lidmašīnas tuvumā uzturējās kopumā divas stundas un 40 minūtes. 

"Šī pārtveršana bija ļoti nedroša, jo Su-27 pietuvojās vien piecu pēdu atstatumā, tāpat šķērsoja lidmašīnas EP-3 lidojuma trajektoriju," atklāja ASV flotes spēku Eiropā pārstāve kapteine Pamela Kunze. Viņa uzsvēra, ka ASV puse nepārkāpa starptautiskās normas un nekādā veidā neizprovocēja šādas aktivitātes no Krievijas puses. 

Krievija gan uzsvēra, ka tās lidmašīnas pilots "lidojis strikti saskaņā ar starptautiskajiem likumiem". "Neidentificēts mērķis virs neitrāliem ūdeņiem Melnajā jūrā tika manīts tuvojamies Krievijas gaisa telpai, tāpēc Su-27 tika nosūtīts lidmašīnu pārtvert, un pietuvojās drošā attālumā ASV lidmašīnai, kas identificēta kā ER-3E izlūklidmašīna," pausts Krievijas paziņojumā.

CNN militārais analītiķis Džons Kērbijs gan norādījis, ka šāda Krievijas pilota rīcība ir "neattaisnojama, provokatīva un potenciāli ar letālu iznākumu". "Kaut ir grūti izsecināt, cik augsta līmeņa militāristi ir iesaistīti šīs konkrētās pārtveršanas vai vispār līdzīgu darbību sankcionēšanā, viens ir absolūti skaidrs - Kremlis vēlas mest izaicinājumu ASV militārajām patruļām Melnajā jūrā - gan gaisā, gan uz ūdens," secina Kērbijs.

Jāatgādina, ka līdzīgi incidenti pēdējos mēnešos jau ir fiksēti, piemēram, novembrī Krievijas gaisa spēku Su-30 nedrošā manierē pārtvēra ASV lidmašīnu P-8A Poseidon.

 

Top komentāri

Dainis
D
Naidu kurinātāji mediji un politiķi!
rekur
r
Ami pētija Krimas pretgaisa aizsardzības sistēmas reakcijas ātrumu uz izlūklidmašīnu lidojot dažu metru attālumā no krievu teritoriālās gaisa telpas. Krievi viņus pabaidija. Un teica , ka baidīšot arī rīt un parīt. Ja bail, tad nelido...
krievzeme
k
Kur ASV un kur Melnā jūra ( vai ar ī Latvija)? Vai tik kāds nav pārāk tālu aizklīdis sirodams?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits