Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

FOTO: Uzlidojumā slimnīcai Afganistānā gājuši bojā 19 cilvēki; Obama sola izmeklēt notikušo

Uzlidojumā slimnīcai talibu ieņemtajā Afganistānas Kondozas pilsētā sestdien gājuši bojā 19 cilvēki, paziņojusi organizācija Ārsti bez robežām (MSF), uzsverot, ka notikušais ir smags starptautisko humanitāro tiesību pārkāpums. Izteikts pieļāvums, ka notikušajā varētu būt vainojama ASV aviācija.

Aizdegoties slimnīcas galvenajai ēkai, dzīvību zaudējuši 12 darbinieki un septiņi pacienti, tai skaitā trīs bērni, bet vēl 37 cilvēki ievainoti. Viens no izdzīvojušajiem, MSF programmu koordinators Hemans Nagaratnams, pastāstījis, ka vairāki pacienti sadeguši savās gultās.

ANO asi nosodījusi uzlidojumu, savukārt ASV prezidents Baraks Obama notikušo nosaucis par traģisku incidentu un paziņojis, ka Pentagons sācis izmeklēšanu.

"Mēs sagaidīsim šīs izmeklēšanas rezultātus, pirms izdarīsim nepārprotamus secinājumus par šīs traģēdijas apstākļiem," viņš piebildis.

Kā paziņojusi organizācija Ārsti bez robežām, viss liecina, ka ļoti precīzos uzlidojumus, kas ar pārtraukumiem turpinājušies vairāk nekā stundu, veikuši NATO koalīcijas spēki.

"Mēs pieprasām no koalīcijas spēkiem pilnīgu atklātību. Mēs nevaram pieņemt, ka šie šausmīgie upuri tiks vienkārši norakstīti kā "netiešie postījumi"," paziņojusi MSF prezidente Meinī Nikolaji.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters atzinis, ka ASV spēki "darbojas šai apkaimē", bet ASV spēku komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Kempbels izteicies, ka aviācijas trieciens dots "nemierniekiem, kuri tiešā veidā apšaudījuši ASV karavīrus, kuri konsultē un atbalsta Afganistānas drošības spēkus Kondozā".

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzlidojumu nosaucis par traģisku incidentu.

MSF tikmēr norāda, ka aviācijas triecieni ar lielu precizitāti doti tieši slimnīcai, kamēr apkārtējās ēkas palikušas gandrīz neskartas. Organizācija atgādina, ka vēl otrdien nosūtījusi gan koalīcijas spēkiem, gan Afganistānas militārajām un civilajām varas iestādēm slimnīcas GPS koordinātes.

Kondozu, stratēģiski svarīgas provinces galvaspilsētu Afganistānas ziemeļos, Taliban spēki ieņēma pagājušajā pirmdienā, un valdības karaspēks ar ASV un koalīcijas atbalstu cenšas pilsētu atkarot. Iepriekš ASV spēki Kondozā veikuši vairākus uzlidojumus.

Afganistānas spēki tika ziņojuši, ka tiem ar koalīcijas atbalstu esot izdevies atgūt kontroli pār pilsētu, bet Afganistānas Aizsardzības ministrija Kabulā paziņoja, ka "bruņotu teroristu grupa" izmantojusi slimnīcas ēku, lai uzbruktu afgāņu karavīriem un civiliedzīvotājiem.

MSF savukārt norādījusi, ka kaujinieku slimnīcā nav bijis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits