Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ģenētiski modificēta cūkas niere vairāk nekā mēnesi darbojas cilvēka ķermenī

Ņujorkas Universitātes Langona Transplantu institūta ārsti paziņojuši, ka jau vairāk nekā mēnesi normāli funkcionē cūkas niere, kas pārstādīta cilvēkam, kuram konstatēta smadzeņu nāve. Šis panākums dod cerības nākotnē cilvēkiem, kam nepieciešama nieru pārstādīšana, bet to nevar veikt donoru trūkuma dēļ.

Associated Press vēsta, ka ārstu paziņojuma brīdī niere bija funkcionējusi jau 32 dienas, un mediķi turpinās arī tālāk novērot tās darbību. "Pagaidām izskatās, ka šis orgāns darbojas kā cilvēka orgāns," teicis institūta direktors Roberts Montgomerijs. Viņš 14. jūlijā izņēma nieres cilvēkam, kuram konstatēta smadzeņu nāve, un transplantēja vienu ģenētiski modificētu cūkas nieri. Uzreiz pēc operācijas tā sāka producēt urīnu.

R. Montgomerijs pauž viedokli, ka pašreizējie rezultāti sniedz tālāku iedrošinājumu nākotnes pētījumiem ar dzīviem pacientiem. Pārstādītais cūkas orgāns ģenētiski modificēts, lai izslēgtu tādus biomolekulas ražojošos gēnus, kurus cilvēka imūnsistēma atgrūž. "Mēs tagad esam savākuši vairāk pierādījumu tam, ka vismaz ar nierēm, ja izņem gēnus, kas veicina hiperakūtu atgrūšanu, un lieto imūnsupresīvos medikamentus, var panākt transplanta optimālu darbību, potenciāli pat ilgtermiņā," ārstu citē Al Jazeera.

Cilvēks, kura ķermeni izmantoja šajā eksperimentā, ir 57 gadus vecais Moriss Millers, kurš nomira pēkšņi no iepriekš nediagnosticēta smadzeņu audzēja. Tāpēc viņa ķermeni nevarēja izmantot tradicionālajai orgānu ziedošanai. Viņa ģimene – cerībā, ka tas var palīdzēt glābt citu cilvēku dzīvību nākotnē, – nolēma ziedot vīrieša ķermeni zinātniskajam eksperimentam.

"Es cīnījos ar šo lēmumu. Taču domāju, ka to mans brālis būtu gribējis, tāpēc piekritu ziedot viņa ķermeni. Par viņu rakstīs medicīnas grāmatās, un viņš šādi dzīvos mūžam," intervijā Associated Press teica M. Millera māsa Mērija Millere-Dafija.

Trešdien arī Alabamas Universitāte Birmingemā ASV paziņoja, ka sekmīgs bijis tās veiktais septiņas dienas ilgušais eksperiments ar divu ģenētiski modificētu cūkas nieru pārstādīšanu cilvēkam, kuram konstatēta smadzeņu nāve.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde pašlaik spriež, vai atļaut pētījumus, kuros brīvprātīgiem pacientiem tiek pārstādītas cūku sirdis un nieres.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits