Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Masalas šķeļ sabiedrību ASV

Jau vairākas nedēļas ASV mediju virsrakstos, īpaši rietumkrasta štatos, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta bažām par masalu uzliesmojumu. Papildus ziņām par saslimušo skaitu un inficēšanās izplatības areālu visasākās diskusijas izraisījuši strīdi par vakcināciju pret šo slimību, no kuras ik gadu pasaulē mirst vairāk nekā 120 tūkstoši cilvēku.

Lielākā daļa ārstu nešaubīgi atbalsta vakcināciju, kuras efektivitāti pierādījusi vēsture. Savukārt tās pretinieki ne tikai atsaucas uz kādu deviņdesmitajos gados veiktu pētījumu, ka vakcinācija pret masalām rada risku iegūt autismu, bet piesauc arī ASV Konstitūcijā garantēto brīvību izvēlēties vai arī neticību "globālo farmakoloģijas gigantu radītajai vakcinācijas teorijai".

Disnejlendas blakne

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs ziņo, ka pagājušajā nedēļā masalas reģistrētas 121 personai 17 ASV štatos un Vašingtonā (Kolumbijas distrikts). 103 no saslimušajiem saistīti ar masalu uzliesmojumu Disnejlendas atpūtas parkā Kalifornijā. Saslimšanas gadījumi reģistrēti arī vismaz trijās Kanādas provincēs. Atklāts, ka vismaz viens cilvēks inficējies Disnejlendā.

Kalifornijas štata galvenais epidemiologs Gilberto Čavess stāstījis Forbes, ka divarpus nedēļās ar masalām štatā saslimuši tikpat daudz cilvēku, cik visā pagājušajā gadā, un prognozējams, ka saslimušo skaits tikai pieaugs, jo masalas ir ļoti agresīva infekcijas slimība. Cilvēks, kurš ir inficējies ar masalām, var inficēt vēl 12-18 cilvēku (Ebolas vīrusa gadījumā šis skaitlis parasti ir viens vai divi). Turklāt inficētam cilvēkam slimības simptomi neparādās pirmajās dienās, tāpēc palielinās risks, ka viņš inficēs citus.

Šonedēļ trauksmi cēla mediji Sanfrancisko un tās apkaimē, jo atklājās, ka viens no saslimušajiem trīs dienas izmantojis Sanfrancisko līča sabiedriskā transporta sistēmu BART.

Slimības atgriešanās?

Forbes atzīmē, ka amerikāņu satraukuma pamatā ir tas, ka daļa no inficēšanās gadījumiem ir sekundāri - cilvēki no pirmās inficēto grupas iznēsāja infekciju, izklīstot pa valsti. Taču galvenais jautājums, ko uzdod gan sabiedrība, gan mediji, ir - kāpēc atkal jāuztraucas par masalām, kuras 2000. gadā ASV tika atzītas par pilnībā izskaustām? Pirms vakcinācijas programmas sākšanas 1963. gadā katru gadu ar masalām saslima trīs četri miljoni ASV iedzīvotāju. No tiem 400-500 nomira, 48 tūkstoši tika hospitalizēti un 4000 saslima ar encefalītu.

Pērn reģistrēto saslimušo skaits ASV bija 644, kas ir krietni vairāk nekā 2004. gadā reģistrētie 37 saslimušie. Masalas joprojām netiek uzskatītas par endēmisku infekciju ASV. Tās galvenokārt "ieved" iebraucēji vai amerikāņi, kas ceļojuši uz valstīm, kurās bija novērojami masalu uzliesmojumi, - Lielbritāniju, Franciju, Vāciju, Indiju, Filipīnām, Vjetnamu.

Taču amerikāņu ārstus uztrauc sabiedrībā pieaugošā diskusija par vakcinēšanās potenciālo kaitīgumu. New York Postraksta, ka dažādiem aizspriedumiem pret vakcināciju vispār, aizdomām par multinacionālo farmācijas milžu ieinteresētību vakcīnu pārdošanā un atsaucēm uz "pētījumiem, kas pierāda vakcīnas pret masalām saistību ar autisma iegūšanu", pievienojušās politiķu un sabiedrības locekļu diskusijas par Konstitūcijā garantētajām tiesībām izvēlēties. Dažas aktīvistu grupas pat sākušas pretdarbību pret jebkuru ārstu, skolu vai pašvaldību mēģinājumu prasīt obligātu vakcinēšanos.

Visu Jura Tihanova rakstu Masalas šķeļ sabiedrību ASV lasiet pirmdienas, 16. februāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits