Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Melnādaina vīrieša nāve ASV pilsētā uzšķīlusi vardarbīgus protestus

Ceturtdien ASV dienvidaustrumu pilsētā Šarlotā ievesti Nacionālās gvardes karavīri, pilsētā izsludināts ārkārtas stāvoklis, lai atjaunotu mieru un kārtību pēc vardarbīgajiem protestiem, kurus izraisīja melnādaina vīrieša nāve no policista raidītas lodes. Protesti turpinās arī Oklahomas štata pilsētā Talsā, kur likumsargs pagājušajā nedēļā nāvējoši ievainoja kādu afroamerikāni.  
ASV prezidents Baraks Obama vērsies pie abu pilsētu iedzīvotājiem ar aicinājumu saglabāt mieru, Demokrātu un Republikāņu partijas izvirzītie prezidenta amata kandidāti Hilarija Klintone un Donalds Tramps notikumus Šarlotā un Talsā šonedēļ vairākkārt pieminējuši savos priekšvēlēšanu kampaņas pasākumos. 

Ziemeļkarolīnas štata Nacionālās gvardes karavīri un ceļu policisti Šarlotā ievesti pēc štata gubernatora Peta Makrorija lēmuma. "Jebkura vardarbība, kas ir vērsta pret mūsu pilsētas iedzīvotājiem un policistiem, un privātīpašuma bojāšana netiks paciesta," gubernatoru citē ziņu aģentūra Reuters

Pilsētas mērs Dženifera Robertsa un Šarlotas pilsētas-Meklenburgas apgabala policijas departaments nosaka komandanta stundu visā pilsētā no 23.septembra. Tā būs spēkā no pusnakts (plkst.7 pēc Latvijas laika) līdz plkst.6 (plkst.13 pēc Latvijas laika), mikroblogu vietnē Twitter pavēstīja pašvaldība.

Komandanta stunda būs spēkā katru dienu, līdz tiks atcelts Ziemeļkarolīnas štata gubernatora Peta Makrorija trešdien izsludinātais ārkārtas stāvoklis vai tiks atsaukts paziņojums par komandanta stundas noteikšanu, ziņo LETA.

Pirms komandantstundas stāšanās spēkā vairāki simti protestētāju nobloķēja galveno automaģistrāli, kuras atbrīvošanai policisti lika lietā asaru gāzi un gumijas lodes.

Savukārt naktī uz ceturtdienu Ziemeļkarolīnas lielākajā pilsētā izcēlās sadursmes starp protestētājiem un policistiem. Sākotnēji miermīlīgā demonstrācija pārauga vardarbībā, kad daļa protestētāju likumsargu virzienā sāka mest akmeņus un stikla pudeles, izdauzīja ēku logus un stikla durvis un izlaupīja vairākus veikalus. Policija izmantoja gumijas lodes, asaru un piparu gāzi un gaismas un skaņas granātas, lai izklīdinātu satrakoto pūli.  

Nemieros smagi ievainots viens protestētājs, kurš tika sašauts. Šarlotas policija apgalvo, ka vīrieti nesašāva likumsargi, bet notikušā aculiecinieki saka pretējo. Dzīvību neapdraudošus savainojumus guvuši arī četri policisti. Mediji ziņo arī par uzbrukumiem žurnālistiem, kas gatavojuši reportāžas par protestiem. 

Protesti Šarlotā sākās otrdien pēc tam, kad melnādains policists kādā guļamrajonā nāvējoši sašāva 43 gadus veco Kītu Skotu. Policija apgalvo, ka likumsargs bijis spiests šaut uz Skotu, jo viņš neesot paklausījis vairākkārtējiem aicinājumiem nomest šaujamieroci. Savukārt noslepkavotā ģimenes locekļi stāsta, ka viņam rokā bijusi grāmata, ko viņš lasījis savā automašīnā, gaidot dēlu atbraucam no skolas.  

Notikušo fiksējušas videonovērošanas kameras, kas bija novietotas policijas automašīnā un pie likumsargu ķermeņa. Šarlotas pilsētas galvai Dženiferei Robertsai ceturtdien bija paredzēts noskatīties incidenta videoierakstus. ASV melnādaino tiesību aizstāvji pieprasījuši publiskot video, lai apklusinātu spekulācijas par Skota nāves apstākļiem. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet piektdienas, 23.septembra laikrakstā Diena! 

ziņa papildināta ar 4.-6. rindkopu


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits