Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Miris Ziemeļkorejā nomocītais ASV students

ASV students Otto Vormbīrs, kurš 15 mēnešus tika turēts ieslodzījumā Ziemeļkorejā, nedēļu pēc atgriešanās mājās miris, vēsta CNN. Jāatgādina, ka Ziemeļkoreja ļāva viņu nogādāt atpakaļ uz ASV, apgalvojot, ka tas darīts "humānu apsvērumu dēļ". Kad jaunietis atvests ASV, viņš bijis komā. Viņa vecāki uzskata, ka jaunietis Ziemeļkorejā burtiski spīdzināts līdz komai, kaut Ziemeļkoreja apgalvo, ka viņš komā bijis jau gadu botulisma dēļ.

Otto Vormbīru 2016.gadā notiesāja uz 15 gadiem spaidu darbu nometnē, apsūdzot viņu mēģinājumā nozagt propagandas plakātu no viesnīcas, kurā viņš uzturējās sava Ziemeļkorejas apmeklējuma laikā.

Pirmdien, mazāk nekā nedēļu pēc viņa atgādāšanas atpakaļ ASV, Vormbīra ģimene paziņoja, ka "viņa ceļojums mājup ir galā". 22 gadus vecais students miris pirmdien pēcpusdienā, klāt esot viņa tuviniekiem.

Sašutums par notikušo atbalsojies arī ASV varas gaiteņos. Senators Džons Makeins tieši norādīja, ka "Kima Čen Una režīms noslepkavojis ASV pilsoni", bet ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons, kurš tostarp bija iesaistīts centienos panākt Vormbīra atbrīvošanu, norādīja, ka Savienotajām Valstīm jāpieprasa no Ziemeļkorejas atbildība par ASV pilsoņa netaisnīgu ieslodzīšanu.

ASV prezidents Donalds Tramps nosodījis notikušo, Ziemeļkorejas varu nodēvējot par brutālu režīmu, kā arī izteica līdzjūtību. "Otto liktenis pastiprina manas administrācijas apņemšanos panākt, lai šādas traģēdijas vairs neskartu nevainīgus cilvēkus un nepieļautu viņu nonākšanu tādu režīmu, kuri nerespektē likumus un cilvēka pamattiesības, rokās." 

Vormbīrs tika aizturēts pērn janvārī Phenjanas lidostā īsu brīdi pirms izlidošanas. Vēlāk Ziemeļkoreja viņu apsūdzēja pretvalstiskās darbībās, bet 16.martā viņš tiesas priekšā atzinis savu vainu propagandas plakāta nozagšanā, par ko notiesāts uz 15 gadiem spaidu darbu nometnē. Tikai vairāk nekā pēc gada - 2017. gada jūnijā - viņa vecāki un ASV amatpersonas tiek informētas par Vormbīra kritisko veselības stāvokli, līdz 13. jūnijā tiek panākta viņa evakuācija uz ASV.




 

Top komentāri

Anticriminal
A
Krievijas nakotnes rezhims!
Maira
M
Mannav saprotams, kapec ASV, ES, NATO lidz sim nav iznicinajusi Ziemelkarejas valdoso rezimu? Ir tacu skaidris, ka Ziemelkorejas valsts iekarta ir nekavejoties jaiznicina un tas ir javeic ASV, ES, NATO, Japanai, Dienvidkorejai, pietiek ar siem izdzimteniem aukleties.
Laila
L
Ziemeļkoreja ir tāda valsts, kur viss prervalstiskais tiek sodīts. Ja neievēro viņu likumus, tad nu ir kā ir. Žēl, ka cilvēks ir miris, bet jaunietis sajutās varens svešā valstī un oar to tagad samaksāja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits