Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pēc skandāla no amata atkāpjas Pakistānas vēstnieks ASV

Pakistānas vēstnieks ASV Huseins Hakani atkāpies no amata, izskanot apsūdzībām, ka viņš lūdzis Vašingtonas palīdzību cīņā pret Pakistānas armiju.

Kā liecina izskanējusī informācija, vēstnieks vērsies pie Savienotajām Valstīm, lūdzot nepieļaut, ka pēc Al Qaeda līdera Osamas bin Ladena nogalināšanas šā gada maijā varu Pakistānā pārņem armija. Pats Hakani viņam veltītos pārmetumus noliedz.

Šis skandāls vēl vairāk saasinājis jau tā saspringtās attiecības Pakistānas civilo un militāro līderu starpā.

Hakani šonedēļ tika izsaukts uz Islamabadu un pēc tikšanās ar valsts augstākajiem civilajiem līderiem, armijas un izlūkdienestu vadību piedāvāja atkāpties no amata. Valsts televīzija ziņo, ka viņa atkāpšanās esot pieņemta.

Kā pavēstīja Pakistānas premjerministra pārstāvis, šajā lietā iesaistītajām personām izmeklēšanas gaitā tiks sniegta "pietiekama un godīga iespēja" izklāstīt savu nostāju.

Lai gan Hakani noliedz, ka slepenā dokumentā būtu vērsies pēc ASV palīdzības, bijušais ASV spēku augstākais komandieris admirālis Maikls Mallens gan apstiprina, ka šāds dokuments saņemts. Viņš arī uzsver, ka nav tam pievērsis uzmanību un nav arī uz to reaģējis.

Šī lieta atklātībā nonāca, pateicoties laikrakstā Financial Times 10.oktobrī publicētajam pakistāniešu izcelsmes amerikāņu uzņēmēja Mansūra Idžaza rakstam.

Tajā viņš apgalvo, ka Pakistānas prezidents Asifs Ali Zardari pēc bin Ladena nogalināšanas piedāvājis nomainīt valsts armijas vadību un pārraut visas saiknes ar kaujinieku grupējumiem.

Raksta autors arī atklāj, ka Pakistānas izlūkdienestā tikšot izveidota jauna vienība, kas pārņems uzdevumu uzturēt attiecības ar talibiem. "Tas ievērojami uzlabos attiecības ar Afganistānu," prognozē Idžazs.

Savukārt nedēļas nogalē raksta autors visu vainu novēla uz Hakani. "Dokumenta saturs ir pilnīgs viņa darbs," apgalvoja Idžazs. Šis skandāls Pakistānas medijos ar jaunu sparu uzjundījis jautājumus par armijas un ASV lomu Pakistānas politikā.

Tikmēr novērotāji skaidro, ka Idžaza raksts ataino situāciju, kā Zardari valdība cenšas nepieļaut militāro apvērsumu un lūdz ASV palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits