Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pentagons publiskojis krievu iznīcinātāja uzbrukuma ASV dronam video

ASV aizsardzības resors Pentagons nav paudis satraukumu par Krievijas amatpersonu izteikto apņemšanos mēģināt izcelt no Melnās jūras tajā iegāzto ASV izlūkdronu MQ-9 Reaper.

No tā elektroniskajām ierīcēm pirms ietriekšanas ūdenī esot nodzēsti sensitīvi dati un programmnodrošinājums, šajā dronā izmantotās tehnoloģijas jau tiekot lietotas ilgāku laiku, un šādi droni ir zaudēti arī pirms tam. Pentagons vakar arī publiskoja MQ-9 Reaper kameras uzņemtu video, kurā redzams, kā Krievijas gaisa spēku iznīcinātājs Su-27 uzgāž uz drona aviācijas degvielas šalti un sabojā drona aizmugurē esošo propelleru, ziņo CNN.

Pentagons informējis, ka divi krievu iznīcinātāji Su-27 otrdienas rītā starptautiskajā gaisa telpā virs Melnās jūras starptautiskajiem ūdeņiem uz dienvidrietumiem no Krimas aptuveni pusstundu lidinājās ap datu ievākšanas rutīnas misijā lidojošo MQ-9 Reaper dronu. Pēc tam iznīcinātājs uzgāza dronam degvielu un sabojāja tā propelleru, padarot neiespējamu tālāko lidojumu. Drona pilotam nācās to iegāzt jūrā. Krievija ir noliegusi lidmašīnas sadursmi ar dronu.

Atvaļinātais britu gaisa spēku vicemaršals Šons Bells, intervijā News.sky.com analizējot publiskoto incidenta video, saka, ka lidmašīnas pilots, visticamāk, mēģinājis uzgāzt degvielu uz drona dzinēja un tā sabojāt to. Taču problēmu sagādā tas, ka brīdī, kad viņš mēģina strauji pacelt lidmašīnu, aerodinamika to apgrūtina, jo lidošanas ātrums nav pietiekams. Tāpēc lidmašīna pielido ļoti tuvu dronam, gandrīz noteikti aizskarot tā propelleri.

Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs trešdien intervijā Kremļa televīzijai Rossija 1 paziņoja, ka Krievija centīsies drona atliekas izcelt un izpētīt. ABC News ceturtdienas rītā vēstīja, ka krievu karakuģiem vietā, kur drons iekrita jūrā vairāk nekā kilometra dziļumā, esot izdevies iegūt kādu no tā fragmentiem. Oficiāla apstiprinājuma gan tam nebija.

USA Today, atsaucoties uz ASV bruņoto spēku štābu priekšnieku apvienotās komitejas vadītāju Marku Milliju, raksta, ka programmnodrošinājums no drona ierīcēm nodzēsts. BBC raksta, ka atšķirībā no Dienvidķīnas jūrā savulaik iekritušā iznīcinātāja straujās izcelšanas Pentagons daudz relaksētāk izturoties pret drona zaudēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits