Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Šaujamieroču entuziasti izstādē aplūko ieročus

Šaujamieroču asociācijas biedri jūtas Trampa nodoti

ASV ietekmīgā ieroču lobija - Nacionālās šaujamieroču asociācijas - biedri skarbi kritizējuši ASV prezidenta Donalda Trampa pausto atbalstu konkrētām izmaiņām ieroču aprites likumos. Asociācijas, kura tradicionāli saistīta ar republikāņiem un strikti iestājas pret stingrāku ieroču kontroli, daži biedri Trampa plānus nodēvējuši pat par "stulbiem", vēsta The Guardian.

Jāatgādina, ka pastiprināta uzmanība ieroču aprites kontrolei ASV atkal tika pievērsta pēc kārtējā masu slaktiņa skolā - 19 gadus vecais Nikolass Kruss ar triecienšauteni Floridas vidusskolā nogalināja 17 cilvēkus. Nākamajās dienās pēc traģēdijas upuru tuvinieki un skolēni vērsās gan pie likumdevējiem, gan pie paša prezidenta, mudinot beidzot sakārtot ieroču aprites jomu. Sabiedrības spiediens uz politiķiem bija vērā ņemams, un Tramps vienlaikus nāca klajā ar ļoti pretrunīgi vērtēto ierosinājumu apbruņot pedagogus, taču tostarp arī norādīja uz veicamām izmaiņām ieroču aprites kontroles noteikumos.

Atklātā sanāksme, kurā piedalījās gan demokrātu, gan republikāņu kongresmeņi, Tramps paziņoja, ka atbalsta vairākus grozījumus likumdošanā, piemēram, noteikt lielāku vecuma ierobežojumu konkrētu ieroču tipu iegādei un pastiprināt personu pārbaudes, pirms tiem ļauts iegādāties ieročus.

Tāpat prezidents pauda uzskatu, ka arī pirmstiesas izmeklēšanas laikā likumsargiem vajag piešķirt tiesības aizdomās turētajām personām konfiscēt ieročus, un tieši šis ieteikums visvairāk nokaitinājis ieroču entuziastus.

Daļu Nacionālās šaujamieroču asociācijas biedru Trampa ieteikumi nepatīkami pārsteiguši. Asociācijas biedrs un konservatīvās tīmekļa vietnes Rogue Right darbonis Džo Bigss norādījis, ka "tā ir stulbākā lieta, ko esmu dzirdējis savas dzīves laikā. Cerams, tas Trampam bija vien īslaicīgs prāta aptumsums. Cerams, ka kāds viņam pateica: "Tu nupat zaudēji pusi savas atbalstītāju bāzes, pasakot kaut ko tik stulbu." Bigss juties nodots, rakstot, ka "tu visu dzīvi esi domājis, ka tieši demokrāti būs tie, kas atņems ieročus", piebilstot, ka nākamajās vēlēšanās balsos par citu kandidātu, ja Tramps šos grozījumus virzīs tālāk.

Kāds cits augsta ranga asociācijas biedrs Deivs Kopels izteicies, ka "katrs vārds (Trampa priekšlikumā) bija nodevība". Kopels uzskata - kaut viņš nerunā visu piecu miljonu asociācijas biedru vārdā, "lielākā daļa būs šausmās".

Arī asociācijas vadība ar preses pārstāves Deinas Lašas, kas iepriekš bijusi arī galēji labējās vietnes Briebart News publiciste, starpniecību kritizēja Trampa ierosinājumu. "Asociācija aizsargās amerikāņu tiesības uz taisnīgu tiesas procesu. Šīs tiesības ir jārespektē. Te ir runa par plāniem sodīt nevainīgus amerikāņus un atņemt tiem konstitūcijā garantētās tiesības," izteikusies Laša.

Jāatgādina, ka asociācija līdz šim atbalstījusi Trampu, tostarp atvēlot aptuveni 30 miljonus dolāru viņa priekšvēlēšanu kampaņai.

Jau ziņots, ka pēc notikušās apšaudes cietušo tuvinieki vērsās pie Trampa, pieprasot beidzot sakārtot ieroču aprites jomu. Uz notikušo reaģējis arī privātais sektors, piemēram, medību un brīvā laika pavadīšanas preču veikalu ķēde Dick's Sporting Goods paziņoja, ka visos veikalos pārtrauks tirgot triecienšautenes.

Top komentāri

analoga situācija
a
Gluži tāpat kā Stučkas bankas darbinieki...
MaGo
M
Bravo, Tramp!
walter
w
Tramps nav gudrs. Viņam uz vēlēšanām šajā gadā vajadzēja mobilizēt savus vēlētājus, bet viņš ar galvu nedomā. Demokrātiem 8 gadus bija prezidents. Demiem bija arī vairākums augšpalātā un apakšpalātā. Varēja pieņemt jebkuru likumu, bet nepieņēma. Kāpēc? Tāpēc, ka vairākums ir pret ierobežojumiem. Tramps ar šo stipri šauj sev kājā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits