Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Prezidenta spītību skaidro ar vēlmi kandidēt 2024. gadā

Tramps turpina apšaubīt vēlēšanu rezultātus

Novembra vēlēšanās sakāvi cietušais ASV prezidents Donalds Tramps vēl aizvien nav gatavs samierināties ar valsts iedzīvotāju gribu. Aizvadītās nedēļas nogalē viņš centās piespiest Džordžijas štata vadību ne tikai atkārtoti pārskatīt vēlēšanu biļetenus, bet arī izvirzīt elektorus, kuri būtu gatavi pārkāpt likumu un tradīciju un atdot savas balsis par Trampu, nevis štatā uzvarējušo Džo Baidenu.

Raksta un zvana

Republikāņu partijas kandidāts un tagadējais ASV prezidents Tramps jau pirms vēlēšanām vairākkārt paziņoja, ka pa pastu iesūtītās balsis novedīs pie "nepieredzēta" mēroga krāpniecības. Lai gan dažādas amatpersonas, tajā skaitā no Republikāņu partijas, kā arī neatkarīgie novērotāji ir paziņojuši, ka vēlēšanās netika konstatētas krāpšanās pazīmes, arī mēnesi pēc vēlēšanām prezidents turpina apgalvot, ka "vēlēšanas tika nozagtas". Ziņu aģentūra AP norāda, ka arī Trampa juristi nav spējuši savākt pierādījumus, kas liecinātu, ka vēlēšanās notikusi krāpšanās, un jau vairāk nekā trīsdesmit dažādu tiesu ir noraidījušas prezidenta prasības – visbiežāk pierādījumu trūkuma dēļ.

Neskatoties uz to, prezidents savā ierastajā manierē turpina apgalvot, ka ir uzvarējis. Aizvadītās nedēļas nogalē, kā ziņo The Washington Post, prezidents sestdienā zvanījis Džordžijas štata gubernatoram no Republikāņu partijas Braienam Kempam, lai piespiestu štatu veikt balsotāju parakstu auditu. Kad gubernators prezidentam norādījis, ka viņam nav šādu pilnvaru, Tramps mudinājis uz elektoru kolēģiju nosūtīt cilvēkus, kas balsos nevis par vēlēšanu uzvarētāju, bet gan tagadējo prezidentu. Lai gan šādas bažas no Demokrātiskās partijas atbalstītāju puses ir izskanējušas jau pirms vēlēšanām, USA Today un citi ASV mediji vairākkārt norādījuši, ka, nepārkāpjot likumu, tas nav paveicams, jo vairākumā štatu ir noteikts, ka elektori balso atbilstoši vēlēšanu iznākumam, kā arī pašus elektorus pēc vēlēšanām mainīt nedrīkst. 

Tas gan prezidentu nav atturējis no apgalvojumiem, ka uzvara vēlēšanās vēl ir iespējama. Sestdien Tramps bija devies uz Džordžijas štatu, lai uzrunātu vēlētājus un mudinātu tos balsot atkārtotajās senatoru vēlēšanās par Republikāņu partijas kandidātiem. "Ļoti vienkārši – jūs izlemsiet to, vai jūsu bērni uzaugs sociālistu zemē, vai viņi uzaugs brīvā zemē," sev raksturīgajā manierē sacīja prezidents, piebilstot, ka arī viņš "gūst uzvaru vēlēšanās" un ka "galu galā" viņš tajās uzvarēs. 


Šovs faniem

"Baidens var ienākt Baltajā namā tikai tad, ja viņš pierādīs, ka absurdie 80 miljoni balsu nav iegūti krāpnieciskos veidos," novembra izskaņā vietnē Twitter rakstīja Tramps. Jāmin gan, ka virkne mediju un Baltajam namam pietuvinātu cilvēku ir vairākkārt ziņojuši, ka patiesībā Tramps apzinās, ka vēlēšanās ir zaudējis. "Donalda Trampa zīmols ir saistīts ar uzvaru un nezaudēšanu nekādā gadījumā," prezidenta uzvedību skaidro raidstacijas NPR politikas analītiķe Mara Laisone un norāda, ka "publiskais zaudējums vēlēšanās" var kavēt "monetizēt" viņa zīmolu. Jau pirms 2016. gada vēlēšanām izskanēja pieņēmumi, ka Tramps, ja zaudēs, izmantos gūto slavu, lai dibinātu savu mediju kompāniju. Līdzīgi pieņēmi dzirdami arī tagad. Tāpat, kā raksta The New York Times, jau izskanējušas baumas, ka viņš tuvākajā laikā paziņos, ka startēs vēlēšanās 2024. gadā. Tādējādi tagadējā cīņa ir šovs, lai uzkurinātu gan vēlētājus Džordžijā, gan potenciālos atbalstītājus nākotnes vēlēšanām. 

Savukārt CNN min, ka prezidentam pietuvinātajos lokos izskanējušas versijas, ka nākamajās vēlēšanās piedalīsies nevis pats Tramps, bet gan viens no viņa dēliem vai arī meita Ivanka Trampa. Medijs kā pierādījumu min, ka I. Trampa no Ņujorkas liberāles nu kļuvusi par labējo ideju atbalstītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits