Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Amber Grid: Pēc avārijā cietušā gāzesvada remonta pilnībā atjaunota gāzes piegādes jauda Latvijai

Pēc maģistrālā gāzesvada avārijas, kas piektdien,13.janvārī, notika Pasvales rajonā, pilnībā atjaunotas gāzes piegādes jauda Latvijai, tīmekļa vietnē pirmdien ziņo Lietuvas gāzes pārvades sistēmas operators Amber Grid.

Kompānijā informē, ka, pēc gāzesvada remonta un tam piegulošo posmu pārbaudes, pirmdien plkst.13.30 pilnībā atjaunota gāzes piegādes jauda Latvijai, kas pirms avārijas bija līdz 90 gigavatstundām (GWh) dienā.

"Amber Grid" uzsver, ka gāzes pārvades sistēma darbojas ierastā režīmā un incidenta rezultātā gāzes patērētāji neērtības nav izjutuši.

"Nedēļas nogalē tika veikti remontdarbi pēc piektdien notikušā incidenta Pasvales rajonā. Arī cauruļvada pieguļošie posmi tika pārbaudīti. Metināto šuvju rentgena pārbaude apliecināja, ka cauruļvada ekspluatācija ir droša," pirmdien paziņoja "Amber Grid" pārstāvji.

Plānots, ka kompānijas speciālisti februārī veiks aptuveni 60 kilometru garā gāzesvada, kas ierīkots 1980.gadā, profilaktisko pārbaudi. Pārbaudes laikā tiek izmantoti digitāli risinājumi, kas ļauj noteikt gāzesvada stāvokli, arī korozijas un citu defektu rašanos, no iekšpuses.

"Amber Grid" apstiprināja, ka netālu no incidenta vietas pagājušajā nedēļā tika nomainīta cauruļvada izolācija. Tiesībsargājošās institūcijas un speciālisti izmeklēšanā noskaidros, vai šie darbi varētu būt ietekmējuši cauruļvadu.

Sestdien, 14.janvārī, policija paziņoja, ka ir sākta pirmstiesas izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai cauruļvada apkopes un remonta darbi veikti pienācīgi. Vienlaikus policija uzsvēra, ka šobrīd netiek izmeklēta apzinātas kaitniecības ietekme. Arī "Amber Grid" ģenerāldirektors Nemuns Bikņus izslēdza ļaunprātīgu trešās puses rīcību.

Lietuvas likumdošana paredz, ka gāzes pārvades operatoram gāzesvadi jāpārbauda reizi astoņos gados.

Bojātā gāzesvada diagnostika veikta 2011.un 2016.gadā, kad nekādas novirzes netika atklātas. "Amber Grid" speciālisti atkārtoti analizē šajās pārbaudēs apkopotos datus. Kārtējā pārbaude bija paredzēta šogad.

Avārijā cietušais gāzes vads tiek izmantots Lietuvas ziemeļdaļas apgādei un gāzes transportēšanai uz Latviju.

Gāzes transportēšanas sistēma avārijas vietā sastāv no diviem paralēliem cauruļvadiem. Sprādzienā tika bojāts tikai viens no tiem, kamēr otrs palika neskarts.

Gāzes plūsma bojātajā cauruļvadā tika nekavējoties apturēta, un kad tajā esošā gāze izdega, ugunsgrēks norima.

Gāzes piegāde patērētājiem Pasvales rajonā un citviet Lietuvas ziemeļos tika nodrošināta pa avārijā neskarto cauruļvadu. Piektdienas vakarā daļēji tika atjaunota gāzes transportēšana arī uz Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits