Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Oligarhu lietas materiāli: Kas ļauts Igaunijā, nav ļauts pie mums

Atšķirtībā no Latvijas, kur piekļuve krimināllietu materiāliem ir ļoti ierobežota, Igaunijā likums paredz daudz lielāku atklātību. Kaimiņzemes praksē bijušas vairākas politiski nozīmīgas lietas, kuru faili darīti zināmi sabiedrībai, svētdien vēstīja LTV raidījums de facto.

Igaunijā žurnālistiem gandrīz nekad netiek atteikta pieeja materiāliem, kad ir stājies spēkā tiesas spriedums. Tiesu personāls aizklāj sensitīvu informāciju, un tad žurnālisti var materiālus pētīt.

"Agrāk viss bija jāpārraksta ar roku. Tagad atļauts arī fotografēt. Mēs nedrīkstam publiskot pašus failus, bet varam stāstīt, kas tajos ir. Ja jūs nofotografēsiet materiālus un ieliksiet internetā, domāju, ka nākamreiz neviens jums neļaus tos apskatīt," stāsta biznesa avīzes Aripaev ziņu nodaļas vadītājs Harijs Tūls.

Igaunijas likumi ļauj prokuroriem publiskot arī materiālus no lietām, kas līdz tiesai nemaz nav nonākušas. Spilgts piemērs tam bija premjera, Reformu partiju pārstāvoša deputāta publiska atzīšanās nelikumīgu ziedojumu veikšanā. Izmeklētāji nesavāca pietiekami daudz pierādījumu par citiem gadījumiem un lietu slēdza, taču prokuratūra publiskoja daļu no politiķu liecībām. Tajās atklājās visdīvainākie skaidrojumi, kur viņi ņēmuši skaidru naudu, lai iemaksātu partijas kasē.

"Ja lieta ir nozīmīga, mēs parasti iegūstam informāciju. Sabiedrības intereses ir spēcīgs arguments," skaidro igauņu žurnālists.

Latvijā situācija ir pilnīgi pretēja. Likums visai skaidri pasaka, ka ar krimināllietu materiāliem var iepazīties tikai tiesu un izmeklēšanas iestāžu darbinieki, personas, kuru intereses aizskartas, un zinātnieki.

Tā sauktās "oligarhu lietas" materiāliem tagad ļauts piekļūt arī Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātiem. Taču viņi saskārušies ar prasību, ka no vairāk nekā 100 sējumiem neko nedrīkst kopēt.

"Kopēt materiālus kriminālprocesa likums neparedz. Var tikai iepazīties un veikt izrakstus," skaidro Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklēšanas nodaļas vadītāja Ilze Kivleniece. Ņemot vērā deputātu interesi, KNAB gan pašlaik domā, kā varētu izsniegt atsevišķu dokumentu kopijas.   

Plašākai sabiedrībai piekļuve oligarhu lietas materiāliem ir liegta. Saeimā pārstāvētie politiskie spēki pagaidām nav izrādījuši lielu degsmi mainīt likumus, lai atvieglotu piekļuvi jau izbeigtām krimināllietām, kas ir sabiedrībai ir svarīgas.  

 

Top komentāri

Šindlers
Š
nu re, kā jau minēju , banditi nosaka visu kā būs , ne velti lembe pateica , ka viss būs kā bijis...uvsjo učķeno!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits