Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ārlietu ministrija: Lietuva neizvirza jautājumu par Kaļiņingradas apgabala statusu

Lietuva neplāno izvirzīt jautājumu par Krievijas Kaļiņingradas apgabala statusu, pirmdien uzsvērusi Lietuvas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Krievijas mediju uzmanības centrā nonākušajiem Lietuvas Seima deputāta Lina Balša izteikumiem, ka šis statuss būtu jāpārskata, reaģējot uz Krimas aneksiju.

"Lietuvai nav nekādu teritoriālu pretenziju ne pret vienu savu kaimiņvalsti, un tā neizvirza jautājumu par Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabala statusu," ziņu aģentūrai BNS sacījusi Lietuvas ārlietu ministra preses pārstāve Rasa Jakilaitiene.

"Šis apgabals ir integrāla Krievijas Federācijas daļa. Taču Lietuva arī turpmāk neatzīs robežu mainīšanu vienpusējā kārtā un neatzīs arī Krievijas veikto Krimas okupāciju un aneksiju," viņa piebildusi.

Lins Balsis konferencē, kas 20.janvārī notika Viļņā, norādījis, ka "Kaļiņingradai beidzies derīguma termiņš", un izteicis ierosinājumu, ka Lietuvas amatpersonas varētu šo jautājumu izvirzīt Eiropas Savienības (ES) institūcijās. Viņš atgādinājis, ka pēc Otrā pasaules kara toreizējai Padomju Savienībai šo teritoriju tika uzticēts tikai administrēt.

Balsis nepieder pie Lietuvas Seima valdošā vairākuma, bet ievēlēts vienmandāta apgabalā kā parlamentā nepārstāvētās Lietuvas zaļo partijas pārstāvis.

Krievijas mediji, komentējot Balša teikto, citē politiķus un ekspertus, kas izteikušies, ka šādā diskusijā varētu tikt izvirzīti jautājumi par Viļņas un Klaipēdas reģionu piederību Lietuvai.

Pēc Jakilaitienes teiktā, "Lietuva bez atrunām apņēmusies ievērot 1975.gada Helsinku konferences Noslēguma aktu un tajā nostiprinātos desmit starptautisko attiecību pamatprincipus". Viņa atgādinājusi, ka Lietuva un Krievija 1997.gadā parakstījušas divpusējo robežlīgumu, ko ratificējušas abas valstis.

Balsis pirmdien aģentūrai BNS paudis viedokli, ka Kaļiņingradas apgabals varētu kļūt par demilitarizētu teritoriju, kas paliktu Krievijas daļa, bet uzturētu ciešākus tirdzniecības sakarus ar Eiropu. Pēc viņa sacītā, statusa jautājumu var izvirzīt kā pretsvaru nelikumīgajai Krimas aneksijai.

"Es neizvirzu domu, ka tagad būtu jāatņem Krievijai vai jāieņem Kaļiņingradas apgabals. Ņemot vērā, ka Krievija izturējusies agresīvi, anektējot Krimu, izraisot karu Ukrainā, militarizējot Kaļiņingradas apgabalu, varam izvirzīt jautājumu, kādam tagad būtu jābūt šim statusam," norādījis deputāts

"Šī teritorija netika kustināta 50 gadus, tagad var runāt, ko ar to darīt. Manuprāt, tai būtu jābūt demilitarizētai zonai, Krievijas teritorijas zonai, kurai būtu brīvāka tirdzniecība un ekonomiskās saites ar Eiropas ekonomisko telpu, cilvēki varētu brīvāk ceļot pa Eiropu," viņš spriedis.

 

Top komentāri

Kas te ko izvirzīt?
K
Austrumprūsija ir okupēta teritorija, kuru krievnacistiem būs jāatstāj agrāk vai vēlāk.
zvirbulēns
z
Kaļiņingrada ( nu i nosaukums) jāatgriež Vācijai, tur pat divu domu nav!
Viss ir kā lētā komēdijā.
V
Lai nu kam trūktu teritorijas, tikai ne Krievijai. Kāds gan Kēnigsbergai būtu sakars ar krieviem, ja no Polijas un Lietuvas ieskauta? Ir notikusi rupja kļūda, un tā jālabo. Viss. Es vēl saprastu, ja Japāna gribētu Kuriļu salas, jo Japāna, taču, nav tik liela kā Krievija. Krievija uzskata, ka visa pasaule ir tās interešu sfēra, aizmirsdama, ka Dievs nav radījis TIKAI Krieviju, un tikai krievus. Ir vēl CITAS tautas un valstis, ar SAVĀM interešu sfērām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits