Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunijas drošības policija: Lielākos draudus drošībai rada Krievijas ārpolitika

Igaunijas konstitucionālā kārtība pagājušajā gadā netika apdraudēta, taču nacionālās drošības garantēšanā vislielākās problēmas joprojām sagādā Krievijas ārpolitika, teikts Igaunijas Drošības policijas ziņojumā par 2017.gadu.

Drošības policija uzskata, ka visticamākos un nopietnākos draudus konstitucionālajai kārtībai rada Krievijas agresīvā ārpolitika.

"Kremļa mēģinājumi vājināt ES (Eiropas Savienību) un sašķelt dalībvalstu sabiedrību, pastiprinot esošo spriedzi vai mākslīgi radot jaunu, runā paši par sevi," norādīts ziņojumā.

Tajā minēti trīs piemēri Kremļa radītajiem draudiem: manipulēšana ar jaunatni, mēģinājumi radīt spriedzi sabiedrībā saistībā ar pieminekļiem un piemiņas pasākumiem, kā arī centieni leģitimizēt Krimas okupāciju.

"Piemēri ietver vēstures propagandu un ietekmēšanas operācijas, kurās valdības kontrolētie Krievijas mediji tiek izmantoti kā ārpolitikas instruments," teikts ziņojumā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs 2017.gada oktobrī konferencē "100 Krievijas revolūcijas gadi: Vienotība nākotnei" paziņoja, ka pastāv nepieciešamie priekšnosacījumi gados jaunu tautiešu tīkla izveidošanai ārvalstīs. Viņš arī norādīja uz ministrijas gatavību atbalstīt šāda tīkla izveidošanu, sacīts ziņojumā.

Igaunijas Drošības policija norāda, ka Lavrova paziņojums jāskata kontekstā ar diezgan vērienīgajiem pasākumiem, kas 2017.gada rudenī tika sarīkoti Krievijas tautiešiem un jauniešiem citās valstīs. Kremlis šajos pasākumos cer atrast jaunu aktīvistu paaudzi, kas sētu nesaskaņas ārvalstīs.

Krievija pievērš arvien lielāku uzmanību tam, lai izveidotu krieviski runājošu jauniešu tīklu ārpus Krievijas, secinājusi Igaunijas Drošības policija.

Ziņojumā sacīts, ka 2015.gadā tika paplašināti jauniešu pasākumi un ieviesti jauni formāti šādu pasākumu organizēšanai. Ietekmēšanas pasākumu centrā šādos gadījumos bieži ir Krievijas interpretācija par Otro pasaules karu, tostarp atbrīvotāju lomas piedēvēšana Sarkanajai armijai, un Krievijas ārpolitikas attaisnošana un slavēšana.

Pēdējos gados pasākumos izskanējuši arī aicinājumi atcelt sankcijas, ko Rietumi piemērojuši Krievijai par Krimas okupāciju, un sadarboties ar Krieviju cīņā pret terorismu.

"Maskava arī cenšas novērst krieviski runājošo jauniešu integrēšanos Igaunijas kultūrā un vērtību sfērā, lai nodrošinātos, ka jaunā paaudze spēj īstenot Kremļa šķeltniecisko politiku, un lai atrastu potenciālos jaunos aģentus Krievijas slepenajiem dienestiem. Šim mērķim (..) pasākumu organizatori vāc personiskus datus par dalībniekiem un viņiem tuviem cilvēkiem," teikts Igaunijas Drošības policijas ziņojumā.

Dokumentā norādīts, ka Krievija turpina izturēties pret saviem tautiešiem kā svarīgu instrumentu, ar kura palīdzību nodrošināt savu ietekmi kaimiņvalstīs, manipulējot ar viņiem un izliekoties par viņu interešu aizstāvjiem. Tomēr Krievijas amatpersonas ir nobažījušās, jo Krievijas politika nav pievilcīga jauniešiem Igaunijā, tādēļ politiskie aktīvisti parasti ir gados vecāki cilvēki, kuriem nav lielas popularitātes.

Top komentāri

Trollis JT
T
Parasti valstu drošībai lielākos draudus rada valstu iekšpolitika.
:)
:
Tie papīra Baltijas "drošības dienesti" visur vienādi, ka tik aldziņa kontā ripo, ne to vien samurgos! :)
mikus-
m
Cik lielam mulkim jabut lai rakstitu kautko tadu.Lielakais apdraudejums nak no ASV un Eiropas,respektivi Anglijas un Francijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits