Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Igaunijas finanšu ministrs: Krievijas specdienesti izmantojuši Swedbank destabilizējošu operāciju finansēšanai

Krievijas specdienesti izmantojuši Swedbank, lai finansētu destabilizējošas operācijas vairākās valstīs, vēsta Igaunijas laikraksts Postimees, atsaucoties uz Igaunijas finanšu ministra Martina Helmes teikto intervijā Zviedrijas laikrakstam Dagens Industri.

Helme sacījis, ka Swedbank rīcība, izvēloties klientus, bijusi problemātiska. "Godīgi sakot, daudzi no viņiem bija oligarhi ar šaubīgu reputāciju, pret daļu no viņiem bija noteiktas starptautiskās sankcijas," teicis Igaunijas finanšu ministrs, piebilstot, ka izmeklēšanā par Swedbank atklātas saiknes ar Krievijas specdienestiem un terorismu.

Intervijā Dagens Industri Helme arī sacījis, ka to, ka bankā notikusi naudas atmazgāšana, noteikusi Swedbank apzināta izvēle, jo risku vadības procesā neesot bijis skaidrs, kurš tieši ir atbildīgs.

Tāpat Igaunijas finanšu ministrs intervijā teicis, ka Swedbank neesot godīgi sniegusi informāciju Igaunijas finanšu uzraudzības iestādei Finanšu inspekcijai. "Viena lieta, ar kuru esam neapmierināti, ir fakts, ka Swedbank neteica patiesību Finanšu inspekcijai. Viņi vai nu nesniedza informāciju vai arī sniedza maldinošu informāciju. Es nevaru pateikt, vai viņi tā darīja tāpēc, ka atteicās tam ticēt, vai arī tā bija apzināta izvēle. Fakts ir tāds, ka iepriekšējās vadības laikā Swedbank nebija godīga ar Igaunijas Finanšu inspekciju, un tā ir nopietna problēma," sacījis Helme.

Viņš piebildis, ka pēc jaunās vadības iecelšanas attiecības ar Swedbank uzlabojušās.

Igaunijas finanšu ministrs arī minējis, ka gadījumā, ja Swedbank būs jāmaksā naudassods ASV, tad lielai daļai šīs summas vajadzētu nonākt Igaunijas valsts kasē. "Mēs sevi redzam kā galveno upuri, tādēļ uzskatām, ka tad, kad tas viss beigsies ar naudassodiem, būtu loģiski, ja būtiska to daļa tiktu atdota Igaunijai," sacījis Helme, kurš ir labēji populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētāja vietnieks.

Savukārt Zviedrijas Swedbank atteikusies pēc Dagens Industri lūguma komentēt Helmes izteikumus, raksta Postimees.

Jau vēstīts, ka Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT gada sākumā ziņoja par aizdomām, ka starp Danske Bank un Swedbank Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Martā Swedbank grupas uzraudzības padome atbrīvoja no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu, bet aprīlī atkāpās padomes priekšsēdētājs Larss Idemarks. Jūnijā amatu atstāja arī bankas padomes loceklis Prīts Perenss, kurš no 2008. līdz 2014.gadam vadīja Igaunijas Swedbank.

Izmeklēšana saistībā ar aizdomām par to, ka Swedbank notikusi naudas atmazgāšana, norisinās Igaunijā, Latvijā, Zviedrijā un ASV.

Top komentāri

Pipars
P
Sak... zaudēt ir jāmāk... piesegsim ka mēs mūsu kauna vietas un darbus ar ļaunās Krievijas specdienestu kaitniecisko darbību... Starp citu šīs bankas akciju cena no šī gada janvāra kad cena par akciju bija 211 Zviedru kronas nu ir nokritusies uz 138 Zviedrijas kronām... te būs links... ar detalizētu infu https://markets.businessinsider.com/stocks/swedbank-stock
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits