Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Igaunijas premjers: Krievijas uzbrukums Ukrainas karakuģiem ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums

Krievijas uzbrukums Ukrainas karakuģiem ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums, pirmdien paziņojis Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

"Notikušais Kerčas šaurumā ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums. Nosodu Krievijas rīcību, sagrābjot Ukrainas karakuģus, bloķējot Kerčas šaurumu un īstenojot agresiju pret Ukrainu. Atbalstu Eiropas Savienības un NATO aicinājumus samazināt eskalāciju un spriedzi, lai izvairītos no tālākas konflikta eskalācijas," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Ratass.

Krievijas rīcību nosodījis arī Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers.

"Igaunija nosoda Krievijas uzbrukumu Ukrainas Jūras spēku kuģiem Kerčas šaurumā un aicina Krieviju pārtraukt uzbrukumu, atbrīvot kuģus un ļaut tiem netraucēti atgriezties Ukrainas ostās. (..) Krievija apzināti eskalē saspīlējumu, rupji pārkāpj starptautiskās tiesības un īsteno agresiju pret Ukrainas suverenitāti un teritoriāo nedalāmību," teikts Miksera paziņojumā.

Jau ziņots, ka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs saistībā ar notikušo uzsvēris, ka starptautiskajai sabiedrībai - gan ANO, gan Eiropas Savienībai (ES) - ir jāreaģē uz Krievijas uzbrukumu Ukrainas karakuģiem. Arī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs izteicis cerību, ka starptautiskā kopiena "paudīs ļoti stingru attieksmi pret svētdienas notikumiem Kerčas šaurumā un pieprasīs, lai Krievija izbeidz blokādi".

Jau ziņots, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bija devies uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot sešus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, paziņojušās Ukrainas varasiestādes.

Maskava apsūdz Ukrainu, ka tās kuģi iebraukuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Kijeva to noliedz, uzsverot, ka par savu kuģu braucienu iepriekš paziņojusi saskaņā ar starptautiskajiem kuģošanas drošības noteikumiem, tomēr Krievijas robežapsardzes kuģi veikuši klaji agresīvas darbības pret Ukrainas Jūras spēku kuģiem.

Naktī uz pirmdienu notika Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēde, kurā tika nolemts ieteikt prezidentam Petro Porošenko uz 60 dienām ieviest valstī karastāvokli. Parlamenta sēde, kurā tiks lemts par karastāvokļa noteikšanu. paredzēta pirmdien plkst. 16.00 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku.

Eiropas Savienība un NATO svētdien aicināja mazināt spriedzi starp Krieviju un Ukrainu pie Krimas krastiem un mudināja Maskavu atjaunot brīvu satiksmi Kerčas šaurumā.

Situāciju saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainas karakuģiem pirmdien ārkārtas sēdē izskatīs ANO Drošības padome.

Top komentāri

Ass
A
Tad jau sanāk ka jebkurš kurš grib var iekugot (bez atļaujas) Igaunijas ūdeņos un tas nebūs starptautisko tiesību pārkāpums !
rekur
r
Mūsdienu starptautisko tiesību būtība- ja tu vari salikt pa muti visiem apkārtējiem- tava taisnība. Ja kāds var salikt pa muti tev- viņa taisnība. Ja tu nevari salikt pa muti nevienam- tad tu esi pēdejais sū... un starptautisko tiesību pārkāpējs un dari to, ko tev liek stiprie.
TrollisJT
T
Bet baltijas valstu vadītājiem - ļoti labs iemesls atgādināt par sevi. Kā debesu manna... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits