Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Krievijas propagandisti publicē "Baltijas reorganizācijas" scenāriju

Apgalvojot, ka igauņi, latvieši un lietuvieši ir visrusofobiskākās tautas pasaulē, Krievijas propagandas vietne Sputnik Pogrom izklāstījusi, kā Maskavai būtu jāstrādā, lai sadalītu visas Baltijas valstis mazākās vienībās pēc tajās dominējošajām etniskajām un lingvistiskajām minoritātēm. Šī publikācija nepārprotami ilustrē Krievijas propagandas darba garu un metodes, secinājis bijušais ASV valsts sekretāra padomnieks un Eirāzijas jautājumu eksperts Pols Goubls.

Publikācijā Kā mēs pārveidosim Baltijas reģionu, kuram Krievijas propagandas veidojumiem bieži vērojamā manierē nav norādīti autori, ir viens no detalizētākajiem apkopojumiem par Krievijai vēlamajiem soļiem Baltijas reģionā, kurā pausts atbalsts Kremļa propagandas ruporu bieži tiražētajam uzskatam, ka Baltijas valstis neesot pilntiesīgas valstis, kā arī tiek sētas bailes par katras Baltijas valsts sadalīšanu.

Publikācija sākas ar apsūdzībām Baltijas valstīm, apgalvojot, ka tās izvērš entisku cīņu pret krievu tautības cilvēkiem, esot atbalstījušas čečenu separātistus 1990. gadā un mūsdienās atbalsta Ukrainas separātistus. Nepamanītas nav NATO organizētās militārās mācības Baltijā, piesaucot "teritoriālas pretenzijas" pret Krieviju. Pretēji Baltijas valstu valdību paustajam un uzskatiem Rietumos, šajā Sputnik Pogrom publikācijā rakstīts, ka "Baltijas reģiona valstis nav monolītas, katrai ir sava brūces, ko Krievija ne tikai var, bet ko tai vajag saasināt, lai pilnībā reformētu politisko telpu atbilstoši Krievijas interesēm, iztiekot bez kara vai sadursmes ar NATO".

Propagandas izdevums izklāsta, ka līdz ar šīm izmaiņām jāpalielina Baltijas valstīs dzīvojošo krievvaldīgo tiesības, kas "Tallinā, Rīgā un Viļņā tikušas apspiestas", attiecīgi pielāgojot "teritoriju pārveides plānus", balstoties uz konkrētu teritoriju populācijas etnisko sastāvu.

Turpmākajā izklāstā pausts, ka Baltijas valstu teritorijās īstenojama izveidoto atsevišķo apgabalu "reģionāla autonomija vai pašpārvalde", tādējādi nosakot "neatkarību no pārējās valsts". Identiski Krievijas intereses īstenotas Ukrainas teritorijās Krimā un Sevastopolē vai arī ar atbalstu Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarībai no Gruzijas, uzsver analītiķis Pols Goubls.

Attiecībā uz Latvijas teritoriju šajā plānā iezīmēta atsevišķa Latgales un Kurzemes reģionu nodalīšana, līdzīgas darbības, saskaņā ar izklāstu, ieviešamas arī Lietuvā un Igaunijā. Publikācijā minēta pat vietvārdu nosaukumu pārdēvēšana, piemēram, Ventspili pārsaucot par Vindaru utt.

Tāpat Goubls uzsver - kā viena no šīs politikas veiksmīgas potēšanas iespējām Latvijā minētas daudzās starpetniskās laulības, vairumā gadījumu ar krievvalodīgajiem. Savukārt Igaunijā tas nebūtu tik vienkārši, jo tur ir daudz mazāk starpetnisko ģimeņu, tāpat šajā valstī mazāk ļaužu zina krievu valodu.

Realitātē Maskavai šajā publikācijā izklāstītos soļus nebūtu reāli īstenot, taču jāuzsver plānu detalizācija, kas norāda, ka Krievijā ne viens vien tiek nodarbināts šādu ideju izstrādē par Baltijas valstu - NATO dalībvalstu - dezorganizēšanu, izmantojot tā dēvēto maigo varu un citus līdzekļus. Šāda veida publikācija arī rada bažas, ņemot vērā, ka Maskava savās interesēs īsteno reģionalizācijas resursu citās valstīs, secina pētnieks.

Goubls ir ASV analītiķis, rakstnieks un žurnālists, profesors Pasaules politikas institūtā Vašingtonā. 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā viņš bija toreizējā ASV valsts sekretāra Džeimsa Beikera padomnieks Padomju Savienības etniskajos jautājumos.

Goubla pētniecības lauks saistīts ar padomju un postpadomju telpas izpēti. Viņš ir rediģējis vairākas grāmatas par etniskajiem jautājumiem bijušajās Padomju Savienības valstīs, publicējis vairāk nekā 150 rakstu par etniskiem un pilsonības jautājumiem. Viņš jau iepriekš brīdinājis Baltijas valstis par Krievijas taktiku situācijas ietekmēšanai Baltijā un iespējām šo ietekmi mazināt.

Par savu darbību, veicinot Baltijas valstu neatkarību, Goubls ieguvis vairākus apbalvojumus, tostarp Triju Zvaigžņu ordeni.

Top komentāri

MM
M
Krievu tautības cilvēki citās valstīs ir tāds pats ierocis kā kalašņikovs. Vienreiz to vajadzētu saprast!! Ņemot vērā karos kritušos miljonus un izsūtīto miljonus, Krievijā cilvēks ir mazvērtīgs resurss. "Rūpes" par ārpus Krievijas krieviem nav rūpes par cilvēku, bet ieroča eļļošana, lai nerūsē. Krievi citās valstīs tiek taisīti par zombiju armiju, ļoti līdzīgi kā taisa radikālos islāmistus. Tie ir tikai fakti ar ko jārēķinās.
vecis
v
krievam arvien vairāk kņud pakaļā,ka Baltijas valstis izmuka no badīgā kremļa ķetnām- tad nu cenšas ieriebt visādos veidos,galvenokārt musinot savus tautiešus
Redziet!
R
Kā parasti, Krievijai par krieviem tikai nospļauties, Toties - krievu tautības cilvēki, mūžīgā Kremļa intrigu interešu sfēra, sava veida Trojas zirgs, ar ko okupēt, slepkavot un iznīcināt citas tautas. Kremļa rupori ir sātana rupori, jo tie īsteno naidu un teroru cilvēces vēsturē, un kā tādi ir ellei piederīgi, nevis baltai Dieva pasaulei. To der labi iegaumēt, pirms slavas dziesmu noziedzniekiem dziedāt, jo ko tu teici, tam tu arī piederi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits