Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuva aicina ārvalstu kompānijas piedalīties jaunu militāro pilsētiņu celtniecībā

Lietuvas Aizsardzības ministrija aicina ārvalstu kompānijas piedalīties jaunu militāro pilsētiņu celtniecībā Šauļos, Viļņas rajonā un Šilales rajonā valsts rietumdaļā.

Kā norādījis aizsardzības ministra vietnieks Ģiedrims Jeglinsks, lielāka konkurence palīdzēs samazināt šo projektu izmaksas.

"Gan ārvalstu celtnieku, gan projektētāju, gan finansētāju piesaiste ļautu vēl vairāk palielināt konkurenci, un tas ietekmētu arī cenu," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Trīs jaunas militārās pilsētiņas Lietuvas Bruņoto spēku bataljoniem paredzēts būvēt publiskās un privātās partnerības ceļā.

Decembrī ministrija publiskos iepirkuma dokumentus, lai potenciālie pretendenti varētu ar tiem iepazīsties un izteikt savus aizrādījumus, bet pašu iepirkuma konkursu plānots izsludināt janvāra vidū. Sarunas ar potenciālajiem darbu veicējiem un pakalpojumu sniedzējiem paredzētas ap 2019. un 2020.gadu miju, bet līgumi tiks parakstīti 2020.gada pirmajā ceturksnī.

Lietuvas Aizsardzības ministrija izvirzīs prasību, ka projektu attīstīšana nedrīkst ilgt vairāk par divarpus gadiem, bet ministrija par paveiktajiem darbiem iecerējusi norēķināties divpadsmit ar pusi gadu laikā.

Ministra vietnieks skaidrojis, ka tas nodrošinātu ministrijai zināmu elastību, jo 2023.gadā tā pabeigs maksājumus par svarīgākajiem bruņojuma iepirkumiem - kājnieku kaujas mašīnām, pretgaisa aizsardzības sistēmām un haubicēm.

"Tā mēs (..) neuzspridzināsim savu budžetu, un labums no tā būs gan privātajam biznesam, gan cilvēkiem, kuriem būs darba vietas," piebildis viceministrs. "Šajā negatīvo procentu laikā (..) tā ir unikāla investēšanas iespēja tiklab ārvalstniekiem, kā lietuviešiem."

Kopumā visiem trim objektiem plānots atvēlēt ne vairāk kā 165 miljonus eiro.

Kā iepriekš norādījis Jeglinsks, pašlaik Lietuvas Bruņoto spēku vienības bāzētas galvenokārt bijušajās padomju armijas militārajās teritorijās un ēkās, savukārt jaunie objekti faktiski tiks attīstīti no nulles, projektējot visu infrastruktūru, kas nepieciešama bataljona lieluma vienībai, un mērķtiecīgi to pieskaņojot modernas armijas vajadzībām.

Šauļos, Šilales rajonā un Viļņas rajonā iecerēts uzcelt militārās pilsētiņas attiecīgi astoņu, desmit un septiņpadsmit hektārus lielās teritorijās.

Visās trijās militārajās pilsētiņās paredzēts uzcelt kazarmas, iekārtot ēdnīcas, telpas sporta nodarbībām un atpūtai, medicīnas punktus, garāžas, remontdarbnīcas, degvielas uzpildes stacijas, stāvlaukumus un citus militārajai infrastruktūrai vajadzīgos objektus.

Potenciālajiem pretendentiem tiks izvirzītas prasības attiecībā uz pieredzi līdzīga rakstura projektos, kā arī spējām izpildīt finansiālās saistības un darbu ar slepenu informāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits