Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lietuva atslēgs vienu no piecām elektrolīnijām ar Baltkrieviju

Rekonstruējot slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas (AES) apakšstaciju, Lietuva plāno atslēgt vienu no piecām elektrolīnijām, kas to savieno ar Baltkrieviju. Kā izteicies enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns, šim projektam ir vairāki mērķi.

Lietuvas valdība trešdien lems, vai atzīt par valsts nozīmes projektu Ignalinas AES un Utenas apakšstaciju rekonstrukciju, kam būs svarīga loma Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijā ar kontinentālo Eiropu.

Pēc Vaičūna teiktā, īstenojot šo projektu, mazinātos iespēja Lietuvā nonākt elektroenerģijai no pretrunīgi vērtētās Astravjecas atomelektrostacijas (AES), ko baltkrievi būvē netālu no Lietuvas robežas.

"Šai konkrētajā gadījumā mēs ar vienu šāvienu nošaujam trīs zaķus - pirmkārt, sagatavojamies sinhronizācijai, (..) otrkārt, (..) tas ir viens no konkrētajiem soļiem, kā mēs varētu ierobežot iespējamo elektroenerģijas piegādi no topošās Astravjecas AES, un treškārt, mēs ietaupām patērētāju līdzekļus, jo šobrīd apakšstacija ir tehnoloģiski novecojusi un tai nepieciešama rekonstrukcija. Tie būtu prāvi ietaupījumi," ministrs sacījis pēc tikšanās ar premjeru Sauļu Skverneli un Lietuvas elektropārvades tīklu operatora Litgrid pārstāvjiem.

Viņš piebildis, ka rekonstrukcijas projekts būtu jāīsteno līdz 2020.gadam.

Litgrid vadītājs Daivis Virbicks, atbildot uz jautājumu, vai par līnijas atslēgšanu ir runāts ar Baltkrieviju, norādījis, ka vispirms lēmums jāpieņem pašai Lietuvai un tad par to tiks paziņots arī kaimiņvalstij.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits