Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lietuvā fiktīvi nodarbināti Polijas pilsoņi varētu būt saņēmuši bezmaksas ārstēšanu par budžeta līdzekļiem

Iespējams, ka vairāk nekā tūkstotis Polijas pilsoņu tikuši fiktīvi noformēti darbā Lietuvā, lai saņemtu bezmaksas veselības aprūpes pakalpojumus par Lietuvas slimokases līdzekļiem, otrdien paziņojis Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT), kas pabeidzis pirmstiesas izmeklēšanu aizdomās par krāpšanas shēmu 200 000 eiro apmērā.

Kā norāda FNTT, iekams krāpniecība atklāta, 120 000 eiro pārskaitīti Polijas slimokasei. Veicot izmeklēšanu, novērsts mēģinājums nodarīt Lietuvas obligātās veselības apdrošināšanas fondam kaitējumu vēl 80 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar ziņu aģentūras BNS rīcībā esošo informāciju apsūdzības šai lietā izvirzītas Polijas pilsonim Gžegožam Golebjovskim, kas vadījis individuālo uzņēmumu "Ebi-Kursas".

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka Polijas pilsoņi savā interneta vietnē piedāvājuši cilvēkiem fiktīvu darbu un nepilna gada laikā Viļņas kompānijā noformēti darbā 1200 cilvēki - taksometru šoferi, zobu tehniķi, frizieri, manikīres un laukstrādnieki no dažādiem Polijas reģioniem. Viņu darba līgumos bijis paredzēts, ka viņi strādās internetā vai retu reizi ieradīsies Viļņā.

Izmeklēšanas gaitā savākts pietiekami daudz datu, lai secinātu, ka Viļņā Polijas pilsoņi nodarbināti fiktīvi - nav atrasti nekādi dokumenti vai informācija par reāli veiktu darbu, vietu un veidu, kur un kā tas noticis, turklāt nav datu, ka šie darbinieki, kas dzīvo 800-1000 kilometrus no Viļņas, reizi mēnesī vismaz uz dažām stundām būtu ieradušies darbā Viļņā.

Konstatēts, ka šīs Lietuvā darbā noformētās personas Polijā strādājušas saskaņā ar patentiem vai kā pašnodarbinātās personas, tādēļ tām būtu nācies pašām nomaksāt diezgan prāvus sociālā nodokļa un veselības apdrošināšanas maksājumus.

Savukārt kā personām, kas Lietuvā pieņemtas darbā saskaņā ar darba līgumu, šiem cilvēkiem saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem garantēti slimības un maternitātes pabalsti, tādēļ, ārstējoties Polijā, par saņemtajiem pakalpojumiem faktiski maksāts no Lietuvas obligātās veselības apdrošināšanas fonda līdzekļiem.

Veicot izmeklēšanu, noteikts, ka 420 Lietuvā fiktīvi nodarbinātu Polijas pilsoņu savā valstī vērsušies pie ģimenes ārstiem, ķirurgiem vai stomatologiem un par saņemtajiem pakalpojumiem 120 000 eiro vērtībā samaksāts no Lietuvas līdzekļiem.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem sekmīgi likusi lietā tiesiskās palīdzības instrumentus - Eiropas izmeklēšanas un aktīvu iesaldēšanas orderus, veikusi kratīšanas un nopratināšanas un ieguvusi gan banku informāciju, gan personiska rakstura datus par reālu profesionālo darbību, kas ļāvuši atklāt krāpšanu un juridisku darba attiecību simulāciju.

Lietuvas Valsts slimokase izvirzījusi apsūdzētajam civilprasību gandrīz 120 000 eiro apmērā. Krāpšanā, dokumentu un grāmatvedības datu viltošanā apsūdzētā Polijas pilsoņa krimināllietu izskatīs Viļņas rajona tiesa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits