Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lietuvā sabiedrības masveida vakcinēšanu pret Covi-19 plānots sākt jūlijā

Lietuvā sabiedrības vakcinēšanu pret jauno koronavīrusu masveidā plānots sākt jūlijā, bet līdz tam iecerēts sapotēt cilvēkus, kas pieskaitāmi pie vairākiem desmitiem dažādu prioritāro grupu, liecina piektdien publiskotais Veselības ministrijas vakcinācijas plāns.

Decembra nogalē Lietuvā sāka vakcinēt slimnīcu mediķus, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, un, kā norāda ministrija, viņu vakcinācija ar abām devām jau tuvojas nobeigumam.

Janvārī pret jauno koronavīrusu tika sākts potēt augstākā riska grupu pacientus, brīvprātīgos, kuri palīdz ar Covid-19 ārstēšanu saistītajos darbos, medmāsas un atbalsta personālu, sociālās aprūpes iestāžu darbiniekus un iemītniekus. Šo grupu vakcināciju ar abām devām plānots pabeigt februārī.

Janvārī un februārī ar pirmo vakcīnas devu iecerēts sapotēt ar koronavīrusa analīzēm strādājošo laboratoriju darbiniekus, speciālistus, kuri strādā ar slimības perēkļu epidemioloģisko diagnostiku, poliklīniku un citu veselības aprūpes iestāžu darbiniekus, kuriem nav tiešas saskares ar Covid-19 pacientiem, farmaceitus, militārajās vai starptautiskajās operācijās  iesaistītos karavīrus, izlūkdienestu darbiniekus, nākamos olimpiešus un paralimpiešus, viņu komandu personālu, onkoloģiskos pacientus un pedagogus.

Šo cilvēku vakcinācija būtu jāpabeidz martā.

Februārī, martā un aprīlī iecerēts ar abām vakcīnas devām sapotēt cilvēkus, kas vecāki par 80 gadiem, bet aprīlī un maijā vakcinēt cilvēkus vecumā no 65 līdz 79 gadiem.

Hronisku slimību pacientu vakcinācija sāktos maijā un turpinātos līdz jūlijam.

Jūlijā un augustā plānots potēt specializēto stacionāro psihiatrijas pakalpojumu pacientus, kuri ar tiesas lēmumu pakļauti obligātai ārstēšanai, kā arī personas, kas pilda sabiedrībai svarīgas funkcijas.

Plānots jūlijā sākt arī iedzīvotāju masveida vakcināciju.

Kā uzsver ministrija, šis grafiks ir provizorisks - tas balstīts uz pašreizējo informāciju "par prioritāro grupu apjomiem un vakcīnu piegādes plāniem".

Tā norāda, ka balstās tikai uz divu ražotāju - Pfizer/BioNTech un Moderna - piegādes grafikiem.

Apjomi, kas jāpiegādā laikā no otrā līdz ceturtajam ceturksnim, sadalīti, pieņemot, ka vakcīnu piegāde norisināsies vienmērīgi pa nedēļām, teikts ministrijas paziņojumā. Tajā norādīts, ka grafiks tiks atjaunināts, kolīdz būs pieejami jauni dati.

Covid-19 pārslimojušos cilvēkus plānots vakcinēt trīs mēnešus pēc slimības diagnosticēšanas.

Tiek prognozēts, ka piektdien Eiropas Savienībā varētu tikt reģistrēta arī AstraZeneca vakcīna, un pirmās piegādes Lietuva cer saņemt februāra sākumā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits