Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Lietuvā sākas iepriekšējā balsošana prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā

Lietuvā otrdien sākusies iepriekšējā balsošana pirms svētdien gaidāmās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, kurā sacentīsies pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Iepriekšējā balsošanā iecirkņi būs atvērti visās 60 pašvaldībās no otrdienas līdz ceturtdienai. Iecirkņu darba laiks ir no plkst.7 līdz plkst.20.

No trešdienas līdz piektdienai tiks organizēta balsošana slimnīcās, sociālās aprūpes iestādēs, militārajās vienībās un cietumos.

Personas ar īpašām vajadzībām un viņu aprūpētāji, kā arī citi cilvēki, kas slimības dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī, un vismaz 70 gadu vecumu sasnieguši balsstiesīgie var pieteikt balsošanu mājās, kas notiks piektdien un sestdien.

Vēlēšanu dienā svētdien iecirkņi visā Lietuvā darbu sāks plkst.7 un tiks slēgti plkst.20.

Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinātie galīgie rezultāti liecina, ka 12.maijā notikušajā pirmajā kārtā Nausēda, kurš startēja kā neatkarīgais kandidāts, ieguva 43,95% balsu un valdības koalīcijas līderes konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" izvirzītā Šimonīte saņēma 20,05% vēlētāju atbalstu.

Pirmajā kārtā bija astoņi kandidāti.

Kopumā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā nobalsoja 1,439 miljoni cilvēku jeb 59,95% balsstiesīgo Lietuvas pilsoņu. Vēlētāju aktivitāte bija par 2,59 procenta punktiem lielāka nekā 2019.gada prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā.

Arī pirms pieciem gadiem vēlēšanu otrajā kārtā sacentās Nausēda un Šimonīte, kas bija tolaik opozīcijā esošo konservatīvo kandidāte, ekonomistam Nausēdam uzvarot ar 66,5% balsu. Pēc konservatīvo uzvaras 2020.gada parlamenta vēlēšanās Šimonīte kļuva par premjerministri.

Lietuvas prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu termiņu un amatu var ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits