Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lietuvas Raseiņu rajonā Covid-19 situācijas dēļ ieviesīs karantīnu

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi no piektdienas uz divām nedēļām ieviest karantīnu Raseiņu rajonā, kur turpina strauji izplatīties jaunais koronavīruss, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju sasniedzis 1108 un vīrusa izraisītā slimība Covid-19 prasījusi četru cilvēku dzīvības.

Kā valdības sēdē uzsvēris veselības ministrs Aurēlijs Verīga, lai gan jaunu inficēšanās gadījumu skaits rajonā stabilizējies, tas joprojām ir augsts, turklāt nopietnas bažas raisa arī iedzīvotāju vilcināšanās veikt testus Covid-19 noteikšanai.

Viņš atgādinājis, ka divās nedēļās Raseiņu rajonā atklāti 17 slimības perēkļi iestādēs un uzņēmumos un 25 perēkļi ģimenēs.

"Iemesla atslābināties tiešām nav," atzinis ministrs, piebilzdams, ka infekcija no Raseiņiem var pārsviesties uz citām Lietuvas pašvaldībām, bet stingrāki ierobežojumi ļauj efektīvāk uzlabot situāciju neilgā laikā.

Līdztekus jau iepriekš ieviestajām prasībām attiecībā uz masku valkāšanu, attālinātu darbu, mācībām un citiem ierobežojumiem turpmāk paredzēts stingrāk regulēt apmeklētāju plūsmas tirdzniecības vietās un noteikt, ka visas rajona ēdināšanas iestādes, kafejnīcas, bāri un naktsklubi drīkstēs strādāt tikai no plkst.8 līdz 24, izņemot ēstuves, kas izsniedz ēdienu līdzņemšanai. Ieteikts arī atcelt dievkalpojumus baznīcās, tikmēr bez darba laika ierobežojumiem atļauts darboties azartspēļu iestādēm, ja vien tās nesniedz ēdināšanas pakalpojumus.

Premjerministrs Sauļus Skvernelis paudis neapmierinātību, ka Raseiņu mobilais testēšanas punkts "stāv pustukšs", un brīdinājis, ka valdība var ierobežot satiksmi ar šā rajona teritoriju, ja pašvaldība nespēs pamudināt cilvēkus aktīvāk pārbaudīties.

"Ja vērojama šāda vairīšanās [testēties], šāds sapratnes trūkums vai dezinformācijas izplatīšana, tad mums, nezinot patieso situāciju Raseiņu pašvaldības teritorijā, nāksies spert vēl vienu soli - slēgt šo pašvaldību, ierobežojot iebraukšanu un izbraukšanu. Tā tiešām negribētos rīkoties, labāk jau iegūt patiesos skaitļus, pat ja tie būs lielāki, nekā vairīties pārbaudīties un (..) izplatīt vīrusu tālāk Lietuvas teritorijā, braukājot pa valsti," viņš piebildis, komentējot sociālajos tīklos un citviet publiskajā telpā lasāmās "sazvērestības teorijas par to, ka vīrusa nav, ka pārbaudīties nevajag un ka tas pat esot bīstami“.

Valdības lēmumā arī noteikts sabiedriskajā transportā nodrošināt vismaz metra atstatumu starp pasažieriem, regulāri dezinficēt transportlīdzekļus, sabiedriskās vietās valkāt maskas, kas nav obligātas tikai bērniem līdz sešu gadu vecumam, un nepulcēties kopā vairāk kā diviem cilvēkiem. Šī pēdējā prasība netiek attiecināta uz ģimenēm, kā arī uz bēru ceremonijām.

Cilvēkiem ieteikts ierobežot pārvietošanos, ja pēc tās nav īpašas vajadzības, un dzīvesvietu atstāt, tikai dodoties uz darbu, medicīnas iestādi, veikalu vai pakalpojumu dienestiem, kā arī uz svētdien gaidāmajām Seima vēlēšanām, kurās iepriekšējā balsošana jau sākusies.

Aizliegti visi pasākumi un pulcēšanās gan brīvdabā, gan slēgtās telpās, izņemot vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits