Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mediķis: Tallinas slimnīcu iespējas gandrīz izsmeltas

Igaunijas galvaspilsētas slimnīcas faktiski ir izsmēlušas iespējas veidot jaunas nodaļas Covid-19 pacientu uzņemšanai, trešdien preses konferencē atzinis Tallinas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs un galvenais ārsts Ralfs Allikvē.

Gadījumā, ja pacientu skaits slimnīcās turpinās pieaugt, iespējas sniegt kvalitatīvu neatliekamo palīdzību būs apdraudētas, viņš brīdinājis, kritizējot valdību par gauso reakciju uz ieilgušo medicīniskā personāla trūkumu.

Allikvē arī norādījis, ka pēdējā laikā slimnīcās tiek ievietoti daudzi gados jauni Covid-19 pacienti, tai skaitā topošās māmiņas.

"Tātad vēršos pie jaunām sievietēm - ja esat gaidībās, lūdzu jūs ļoti rūpēties par savu veselību," viņš piebildis.

Kā žurnālistiem pastāstījis mediķis, nākamajā pirmdienā Tallinas Austrumu slimnīcā tiks atvērta vēl viena Covid-19 nodaļa, bet līdz ar to iespējas būs izsmeltas, jo vairāk personāla vienkārši nav.

"Arī citas slimnīcas palielina vietu skaitu Covid-19 nodaļās. Ceram, ka Tallina spēs tikt galā, bet ja pieaugs tādu pacientu skaits, kuriem nepieciešama ārstēšana slimnīcā, radīsies problēmas ar neatliekamās palīdzības sniegšanu un tās kvalitāti," atzinis Allikvē.

Pēc viņa teiktā, ja Veselības departaments nolems pāriet uz trešo, augstāko ārkārtējās gatavības līmeni, kas paredz visā Igaunijā atvēlēt Covid-19 pacientiem 1500 slimnīcu gultasvietas, nebūs skaidrs, kā to iespējams nodrošināt, jo nepietiks personāla.

"Diemžēl mēs neko neesam mācījušies no pagājušā pavasara, kad trūka medmāsu. Kad pavasarī kļuva skaidrs, ka kaut kas jādara, rudenī vajadzēja paredzēt papildu uzņemšanu. Igaunijā trūkst vismaz 500 medmāsu, reāli būtu vajadzīgas 4000 māsas," stāstījis Allikvē, norādot, ka medmāsu trūkums nozīmē veselības aprūpes kvalitātes pazemināšanos, bet cilvēkiem to grūti paskaidrot.

"Ir vajadzīga ātra un izlēmīga rīcība," viņš uzsvēris.

Kā norādījis Igaunijas Veselības departamenta ģenerāldirektors Illars Lanno, gatavošanās iespējamai pārejai uz augstāko ārkārtējās gatavības līmeni jau norisinās, jo saslimstība turpina augt.

"Ja pašlaik slimnīcās tiek uzņemti 80 līdz 100 pacienti dienā, tad desmit dienās viņu skaits pārsniegs tūkstoti. Šobrīd mums ir aptuveni 1000 vietas, tātad daudz laika pārdomām nav atlicis. Ja slimnieku skaits sasniegs 1500, acīmredzot nāksies pieņemt šo lēmumu [par augstākā gatavības līmeņa noteikšanu]," viņš piebildis.

Veselības departamenta krīzes štāba vadītājs Urmass Sule atzinis, ka trešais gatavības līmenis Igaunijas veselības aprūpes sistēmā tiktu izsludināts pirmoreiz, jo tik sarežģītas situācijas vēl nav bijis. Pēc viņa teiktā, jau tagad tiek izstrādātas instrukcijas, kā mediķiem rīkoties, ja nāktos lemt, kam palīdzību sniegt un kam atteikt.

Viņš uzsvēris, ka šo gatavības līmeņu mērķis nav mazināt medicīniskās palīdzības pieejamību, bet gan noteikt skaidrus principus, kā, no vienas puses, nodrošināt cilvēkiem adekvātu palīdzību arī vissarežģītākajā situācijā, bet no otras - dot mediķiem pārliecību, kā viņiem pieņemt svarīgus lēmumus galēja resursu trūkuma apstākļos.

"Ceram, ka trešais līmenis nebūs vajadzīgs, bet zināt to nevar," piebildis Sule.

Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Igaunijā 10.martā ir 1392,95, bet pozitīvo testu īpatsvars aizvadītajā diennaktī sasniedzis 19%.

Pašlaik Igaunijas slimnīcās tiek ārstēti 639 Covid-19 pacienti. Intensīvajā terapijā atrodas 58 cilvēki, 41 no viņiem tiek veikta plaušu mākslīgā ventilēšana.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits