Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Seims: Lietuva uzskata Ukrainas centienus arī par savu stratēģisko mērķi

Lietuva uzskata Ukrainas centienus aizstāvēt savu valsti, atgūt okupētās zemes un izveidot eiropeisku valsti arī par savu stratēģisko mērķi, teikts deklarācijā, ko pieņēmis Lietuvas Seims.

Par šo dokumentu, kam dots nosaukums "3.maija deklarācija", otrdien vienprātīgi nobalsojuši 100 parlamenta deputāti, vēloties pieminēt tā dēvēto 3.maija konstitūciju, kas 1791.gadā tika pieņemta Abu Tautu Republikā jeb Polijas-Lietuvas ūnijā, kuras teritorijā atradās arī tagadējās Ukrainas zemes. Tā tiek uzskatīta par pirmo rakstīto konstitūciju Eiropā un otro visā pasaulē pēc Amerikas Savienoto Valstu konstitūcijas, kas tika pieņemta 1789.gadā.

"Ukrainas centieni aizstāvēties pret agresoru, atgūt okupētās zemes un izveidot drošu, plaukstošu un eiropeisku valsti, kas tuvinās NATO un Eiropas Savienībai, ir arī Lietuvas stratēģiskais mērķis. Lietuva aicina Poliju un Ukrainu visām kopīgi pielikt pūliņus un darīt visu, lai tas kļūtu par svarīgāko mērķi arī visiem mūsu partneriem Rietumos," uzsvērts deklarācijā.

Tajā norādīts, ka ir svarīgi ne tikai apturēt Krievijas agresiju Ukrainā, bet arī investēt veiksmīgu valstu veidošanā Eiropas kaimiņos.

"Ticam, ka arī mūsdienu Krievija reiz kļūs neagresīva eiropeiska valsts. Lai tāda Krievijas perspektīva nākotnē īstenotos, šobrīd mums kopīgiem spēkiem jāaptur tās agresija Ukrainā un jāinvestē "veiksmes valstu" joslas veidošanā Eiropas kaimiņos, sākot no Ukrainas," teikts dokumentā.

"3.maija konstitūcijas eiropeiskos ideālus ar devīzi "Par jūsu un mūsu brīvību" savulaik gāja aizstāvēt lietuvieši un poļi, ukraiņi un baltkrievi, ebreji un tatāri, citu tautību cilvēki mūsu zemēs. (..) Šobrīd aicinām 3.maija konstitūcijas autoru mantiniekus darīt visu, lai visām valstīm, kas izveidojušās bijušajās Abu Tautu Republikas zemēs, būtu iespēja kļūt par brīvas un vienotas Eiropas daļu," uzsvērts Lietuvas Seima pieņemtajā deklarācijā.

Top komentāri

:)
:
Gan leišiem, gan poļiem, tās viņu bijušās okupētās zemes, arvien liek mocīties bezmiegā, vai ne?! :)
Poļskijs
P
Lietuva, piemēram, Ukrainas vietā varētu organizēt desanta izsēdināšanu un Sevastopoles ieņemšanu, lai vēlāk svinīgi atdotu to Ukrainai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits