Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Seims ratificē līgumu par amerikāņu karavīru statusu Lietuvā

Lietuvas Seims otrdien vienbalsīgi ratificējis līgumu par amerikāņu karavīru statusu Lietuvā.

Par attiecīga likuma pieņemšanu balsojuši 111 Lietuvas parlamenta deputāti. Pēc prezidentes Daļas Grībauskaites pamudinājuma līgums ratificēts īpašas steidzamības kārtā.

Līgumu 17.janvārī parakstīja Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis un ASV vēstniece Lietuvā Enna Hola. Pēc ratificēšanas līgums stāsies spēkā.

"Nav šaubu, ka ASV ir galvenais mūsu drošības garants un Lietuvas stratēģiskais partneris aizsardzības un drošības jomā. Pēc Krievijas agresijas Ukrainā 2014.gadā Amerikas Savienotās Valstis bija pirmās, kas uz Lietuvu atsūtīja papildu iznīcinātājus gaisa telpas patrulēšanas misijai un rotu dislokācijai, tādējādi apliecinot, ka Lietuvas drošība ir svarīga arī ASV," uzsvēris Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Vītauts Umbrass.

Divpusējie līgumi par sadarbību aizsardzības jomā tiek izstrādāti pēc ASV iniciatīvas un reglamentē ASV karavīru un viņu ģimenes locekļu statusu attiecīgajā valstī.

Saskaņā ar šo līgumu Lietuva nodod Amerikas Savienotajām Valstīm tiesības realizēt kriminālo jurisdikciju attiecībā uz amerikāņu karavīriem, tomēr vienlaikus patur iespēju īpašos gadījumos šīs tiesības atgūt.

Līgums, kas stāsies spēkā pēc ratificēšanas parlamentā, arī paredz Amerikas Savienotajām Valstīm tiesības izmantot noteiktus militāros objektus, lai gan tie paliek Lietuvas īpašumā.

Šādus sadarbības līgumus ar ASV parakstījušas arī Latvija un Igaunija.

ASV sauszemes spēku karavīri pirmo reizi uz Lietuvu tika nosūtīti 2014.gada pavasarī, reaģējot uz Krievijas aneksiju Ukrainas Krimas pussalā. Kopš tā laika karavīru nomaiņa notiek rotācijas kārtībā. Pagājušajā nedēļā Lietuvā tika nogādāti arī desmit ASV tanki. Uz mācībām Lietuvā bieži ieradīsies arī bataljons no Polijā dislocētās ASV brigādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits