Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Dieva ēna Tadžikistānā valdīs ceturto reizi

Nabadzīgākās postpadomju republikas - Tadžikistānas - pilsoņi trešdien nodos balsis par kādu no sešiem kandidātiem, kas pretendē uz valsts prezidenta amatu. Tomēr nav ne mazāko šaubu, ka vēlēšanās uzvarēs jau vairāk nekā divdesmit gadu valdījušais Emomali Rahmons, kurš tādējādi iegūs iespēju vadīt valsti vismaz līdz 2020.

gadam.Tas, visticamāk, nozīmē, ka nelielā Centrālāzijas valsts turpinās slīgt korupcijā un nabadzībā, bet valdošā politiskā kliķe centīsies aizvērt mutes tiem, kas apšauba par Dieva ēnu dēvētā prezidenta autoritāti.Bijušais kokvilnas audzētāju kooperatīva vadītājs Rahmons astoņu miljonu iedzīvotāju lielo Tadžikistānu vada jau kopš 1992.gada, kad viņš kļuva par Augstākās padomes priekšsēdētāju. Tas sakrita ar laiku, kad valstī sākās pilsoņu karš, kurā cīnījās sekulārie spēki un islāmisti.1994.gadā viņu ievēlēja par prezidentu uz piecu gadu termiņu. 1999.gadā, lielā mērā pateicoties tam, ka divus gadus pirms tam bija izdevies izbeigt pilsoņkaru, kas laupīja ap 100 tūkstošiem dzīvību, Rahmonu pārvēlēja, bet šoreiz uz septiņiem gadiem.Tadžikistānas konstitūcija liedz vienai personai būt par prezidentu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas, tādēļ 2003.gadā prezidenta vadītā Tautas demokrātijas partija ierosināja referendumu, lai atļautu Rahmonam kandidēt uz vēl diviem prezidentūras termiņiem. Pārliecinošs vairākums vēlētāju ideju atbalstīja.

Tas viņam deva iespēju balotēties un uzvarēt 2006.gada prezidenta vēlēšanās. Ja ilggadējais vadonis uzvarēs šodien paredzētajā balsojumā, tad saskaņā ar konstitūciju nākamajam vajadzētu būt viņa pēdējam prezidentūras termiņam.

Daudzi tadžiki pašreizējo prezidentu uzskata par valsts stabilitātes garantu, kas nepieļaušot jauna pilsoņu kara izcelšanos. Tajā pašā laikā valsts ekonomika ir nožēlojamā stāvoklī. Pasaules Bankas dati liecina, ka 47% Tadžikistānas iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa, tādēļ aptuveni 1,2 miljoni darbspējīgo bijuši spiesti emigrēt.

Vairāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Dieva ēna valdīs ceturto reizi laikrakstā Diena trešdien, 6.novembrī!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits