Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Facebook draud bloķēt austrāliešu dalīšanos ar mediju ziņām

Sociālais tīkls Facebook otrdien draudēja bloķēt Austrālijas lietotāju un mediju organizāciju dalīšanos ar mediju ziņām, ja valdība īstenos plānu piespiest digitālos milžus maksāt par publicēto saturu.

Austrāliešiem tiks liegta vietējo un starptautisko ziņu ievietošana Facebook un Instagram, paziņoja sociālā tīkla Facebook uzņēmums. Tas apgalvoja, ka šāda rīcība ir "nevis mūsu pirmā izvēle", bet "vienīgais veids, kā izsargāties no iznākuma, kas neatbilst loģikai".

Austrālijas valdība ir izstrādājusi likumdošanas aktu, lai piespiestu Facebook un Google maksāt vietējām ziņu organizācijām par saturu, pretējā gadījumā draudot ar miljoniem ASV dolāru lieliem naudassodiem. 

Šie pasākumi arī piespiestu nodrošināt caurspīdību attiecībā uz algoritmiem, kurus tehnoloģiju firmas lieto, lai novērtētu saturu.

Facebook Austrālijas un Jaunzēlandes rīkotājdirektors Vils Īstons sacīja, ka valdības ierosinātais plāns "pārprot interneta dinamiku un nodarīs kaitējumu pašām ziņu organizācijām, kuras valdība mēģina aizsargāt".

"Visdīvainākais, ka tas piespiedīs Facebook maksāt ziņu organizācijām par saturu, kuru izdevēji brīvprātīgi ievieto mūsu platformās, un par cenu, kas ignorē finansiālo vērtību, kuru mēs nodrošinām izdevējiem," teikts Īstona paziņojumā.

Viņš arī apsūdzēja Austrālijas Konkurences un patērētāju komisiju (ACCC), kura izstrādā šos noteikumus, par "svarīgu faktu ignorēšanu" konsultāciju procesā, kas beidzās pirmdien.

ACCC uzskata, ka Facebook savās attiecībās ar izdevējiem gūst vislielāko labumu, lai gan patiesībā to gūst izdevēji, sacīja Īstons.

"Ziņas ir tikai daļa no tā, ko cilvēki redz savā ziņu plūsmas sienā (News Feed), nevis būtisks ieņēmumu avots mums."

Ierosinātais likumdošanas akts sākotnēji fokusēsies uz Facebook un Google, bet vēlāk var tikt attiecināts uz jeburu digitālo platformu. Austrālijas vietējie mediji to atbalsta, un tā pieņemšana ir gaidāma šogad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits