Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Facebook uzskata, ka baltādaino nacionālisms nevar tikt pilnībā nodalīts no baltās rases pārākuma sludināšanas un šim nolūkam veltītām naida grupām

Facebook savās vietnēs aizliegs baltādaino nacionālismu

Sociālo tīklu gigants Facebook apņēmies izskaust baltādaino nacionālisma un labējo ekstrēmistu uzskatus no savām platformām - gan no Facebook, gan no Instagram. Par šādu soli uzņēmuma vadība paziņojusi bloga ierakstā trešdien, dažas nedēļas pēc kritikas, ko pieredzēja saistībā ar Jaunzēlandes mošejās notikušo slaktiņu, kur uzbrucējs netraucēti 17 minūtes ilgušo asinspirti pārraidīja tiešraidē.

Jaunā politika stāšoties spēkā no nākamās nedēļas, un Facebook apņēmies uzlabot savu kapacitāti, lai identificētu un bloķētu rasistisku, ultranacionālistisku, separātisku saturu un tā atbalstītājus.

Viena no praksēm, ko sociālais tīkls plāno ieviest, lai ierobežotu šāda satura izplatību, ir meklēšanas rīka pielāgošana - tie lietotāji, kas Facebook meklētājā ievadīs aizskarošus vai naidu kurinošus atslēgvārdus, tiks pāradresēti uz nevalstisko organizāciju, kas cīnās ar labējo ekstrēmismu, vietnēm.

Līdz šim Facebook atļāva savās platformās izvietot nacionālistisku saturu, kur nebija pausti klaji rasistiski uzskati vai aicināts uz izrēķināšanos, tostarp līdz šim soctīklā bija iespējams apspriest idejas par, piemēram, etniski viendabīgu valstu dibināšanu.

Kompānija norādīja, ka iepriekš uzskatīja baltādaino nacionālisma uzskatus par tādiem, kas nebūtu jācenzē, proti, līdzvērtīgiem, piemēram, kādas valsts iedzīvotāja nacionālistiskajai pozīcijai - lepnumam par savu valsti un tautu. Līdzšinējā Facebook politika nelika vienādības zīmi starp baltādaino nacionālismu un citas rases, ādas krāsas vai reliģiskās piederības cilvēku ienīšanu.

Vice News grupas medija Motherboard rīcībā pērn nonāca vadlīnijas, kas jāievēro Facebook moderatoriem satura uzraudzībā. Tur atrunāts, ka aizliegta atklāti naidu kurinošu grupu popularizēšana, taču nacionālistisku un separātisku uzskatu paušana, kas atklāti nekurina naidu pret kādu sabiedrības grupu, nebija aizliegta. Robeža starp to, ko Facebook līdz šim uzskatīja par naidu kurinošu, bet ko par pieļaujamu identitātes izpausmi, bija visai trausla. Piemēram, bez problēmām varēja rakstīt tādas frāzes kā "ASV būtu jādzīvo tikai baltādainajiem", taču frāze "esmu baltādainais rasists" tiktu dzēsta, kaut arī pirmajā piemērā pēc būtības pausti rasistiski uzskati.

Nu Facebook paziņojumā norādīts, ka "pēc trīs mēnešus ilgušām konsultācijām ar akadēmiķiem un ekspertiem, esam secinājuši, ka baltādaino nacionālisma uzskatu paušana nevar tikt nodalīta no baltās rases pārākuma sludināšanas un organizētām naida grupām. Baltādainie cilvēki arī turpmāk varēs lepoties ar savu kultūrvēsturisko mantojumu, taču darīt to veidā, kas nesludina pārākumu, rasismu vai separātismu."

Jāatgādina, ka Jaunzēlandē divās mošejās tika nošauti 50 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti ievainoti. Uzbrukumu pastrādāja 28 gadus vecs Austrālijas pilsonis, kurš noziegumu pārraidīja Facebook tiešraidē, bet pirms tam sociālajos tīklos bija paudis rasistiskus un pret musulmaņu imigrantiem vērstus uzskatus.

Top komentāri

Dienas Fans
Tas ir rasisms! Cilvēkus nedrīkst dalīt pēc ādas krāsas! :))))
trusis nejaukais
t
nu kuram tad vairs interesee tas Facebook. patiesiibaa to vajadzeetu vispaar izsleegt, no taa buutu daudz lielaaks labums.
Andrejs Bubinduss
Apvienotās karalistes rupora Darvina teorija un terminoloģija vispār nav uzskatāma par kritēriju piemērot aizliegumus, arī tos, kuri saistīti ar rasu evolūciju un mācību par rasu maiņu. Jebkurā gadījumā 5 rase ir totāli apdraudēta dēl globālistu izraisītā rasu un apkšrasu kultivētās sajaukšanas un citiem bioloģiskiem eksperimentiem, kuras ir globālkoorporāciju bizness. UN jebkuram jārūpējas par savu gēnu un asiņu tīrību, nejaucot klāt tās, kuras nav viņa.Un dzimumsakari ir vēlami ar to, kas tu pats esi. Vispārīgās izvirtības ieviešanas industrijas un to finansētāji ir ierosinātāji šādām kampaņam, ar terorismu un ekstrēmismu nav jāsasista centieni un prasība rūpēties par to, lai tava dzimta, ģimene, pagalms, tauta un valsts būtu pašu un tīra no piejaukumiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits